Rutte, Türkiye'ye geliyor: 'Erdoğan NATO kararını görüşmeden sonra verecek'

Bloomberg'e konuşan kaynaklar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin NATO Genel Sekreterliği'ne adaylığını destekleyebileceğine işaret etti.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Genel seçimlerin ardından hükümetin henüz kurulmadığı Hollanda'nın Başbakanı Mark Rutte'nin bugün Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor. Rutte'nin Jens Stoltenberg'in ekim ayında görevi bırakmasının ardından NATO Genel Sekreterliği için Erdoğan'ın desteğini isteyeceği ifade edilirken, Bloomberg haber sitesine konuşan konu hakkında 'doğrudan bilgi sahibi bir kişi' Rutte'nin İstanbul'a ziyaretini kendi parası ile yapacağını söyledi. Bloomberg'e açıklama yapan bazı Türkiyeli yetkililer de Erdoğan'ın kararını Rutte ile görüştükten sonra vereceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir sonraki NATO Genel Sekreteri olması için Rutte lehine 'ağırlığını koymasının' olası olduğuna işaret edilen habere göre, böyle bir durumda, Romanya Devlet Başkanı Klaus Iohannis de söz konusu görev için aday olma niyetinden geri adım atabilir. Türkiyeli kaynaklar da Erdoğan'ın Rutte'nin adaylığını desteklemesinin olası olduğunu ama nihai kararı Erdoğan'ın kendisinin vereceğini söyledi. 

SLOVAKYA VE MACARİSTAN FAKTÖRÜ

NATO ülkeleri, Stoltenberg'in halefi konusunda, mayıs ayında Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da yapılacak gayri resmi dışişleri bakanları toplantısı öncesinde uzlaşmaya varmayı amaçlıyor. Aralarında ABD'nin de olduğu ülkeler de Rutte'nin adaylığını desteklerken, bu ülkeler söz konusu uzlaşıya nisan ayında varılmasını umuyordu. Ancak, Iohannis'in mart ayında bu pozisyona talip olması bu sürecin ertelenmesine sebep olmuştu. 

32 NATO ülkesinden 28'i halihazırda Rutte'yi desteklerken, NATO içindeki görüşmeler konusunda bilgi sahibi yetkililer, Türkiye'nin onayının Romanya lideri Iohannis'in yarıştan çekilmesine sebep olabileceğine işaret etti. NATO Genel Sekreteri'nin belirlenebilmesi için tüm üye ülkelerin desteği gerektirirken, Türkiye'nin de onay vermesi durumunda Rutte'ye henüz destek vermeyen son iki ülke Slovakya ve Macaristan olacak.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)