Rusya'nın 'iade' talebine Ukrayna'dan ret

Ukrayna'nın SBU Güvenlik Servisi, Rusya'nın 'terör eylemleri' ile bağlantılı olduğunu iddia ederek SBU Başkanı Maliuk dahil bir dizi ismin iadesini talep etmesini 'anlamsız' bularak talebi reddetti.

Rusya'nın düzenlediği iddia edilen saldırı sonrası Ukrayna'nın Kamianske bölgesi. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanlığı, 31 Mart Pazar günü bir açıklama yaparak 'Rusya'da gerçekleştirilen terör eylemleri ile bağlantısı bulunan herkesin' Rusya'ya iade edilmesini talep etti. İadesi talep edilen kişiler arasında Ukrayna'nın SBU Güvenlik Servisi Başkanı Vasyl Maliuk da vardı. SBU, Rusya'nın taleplerine ilişkin yaptığı açıklamada, Rusya'nın taleplerinin 'anlamsız' olduğunu belirterek talepleri reddetti.

SBU: LAHEY'DEKİ MAHKEME PUTİN'İ BEKLİYOR

Reuters haber ajansının aktardığına göre, SBU'dan yapılan açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın 'Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında uluslararası arama emri olduğunu unuttuğu' savunuldu. SBU, Rusya'nın taleplerinin 'özellikle terör devletinin kendisinden geldiği düşünüldüğünde kulağa müstehzi' geldiğini belirterek, "Dolayısıyla, Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen herhangi bir söz anlamsızdır" ifadelerini kullandı.

Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICC) Ukraynalı çocukların Rusya'ya kaçırıldığı iddialarına ilişkin Putin hakkında çıkardığı yakalama kararını hatırlatan SBU, 'Lahey'deki mahkemenin Putin'i beklediğini' savundu.

Ne olmuştu?

Rusya Dışişleri Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, Rusya-Ukrayna savaşının başladığı Şubat 2022'den bu yana Rusya'da yaşayan şiddet olaylarının bir listesini paylaşmış, bu olayların arasında Putin'in 'beyni' olduğu ileri sürülen siyaset uzmanı Aleksandr Dugin'in kızı Darya Dugina'nın içinde bulunduğu aracın infilak etmesi sonucu ölmesi de yer almıştı. Bakanlığın iddiasına göre, yapılan soruşturmalar sonucunda, 'bu suçların izleri' Ukrayna'ya işaret etmişti. Açıklamada, Rusya'nın 'bu terör eylemleriyle bağlantılı tüm isimlerin derhal gözaltına alınıp Rusya'ya iade edilmesi' talebini Ukrayna'ya ilettiği belirtilmişti.

Rusya'nın açıklamasında, başkent Moskova'daki bir konser salonunda düzenlenen ve en az 144 kişinin hayatını kaybettiği, ardından IŞİD'in Horasan kolunun üstlendiği saldırı da Ukrayna'nın sorumlu tutulduğu 'terör eylemleri' arasında sayılmıştı. Rusya'daki savcılar, geçen hafta yaptıkları açıklamada, silahlı saldırganların 'Ukraynalı milliyetçilerle' bağlantılarının olduğuna ilişkin kanıtlara ulaştıklarını iddia etmişti. Aralarında Tacikistan vatandaşı dört saldırganın da olduğu toplam dokuz kişi Rusya'da olayla ilgili olarak tutuklanırken, Ukrayna saldırıyla bağlantısı olduğu iddialarını reddediyor. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)