Rusya'nın amiral gemisi Karadeniz'de infilak etti: Taraflar farklı nedenler açıklıyor

Rusya'nın kritik amiral gemisinin infilak etmesiyle ilgili taraflardan farklı açıklamalar var. Ukrayna füzelerle hedef aldığını belirtirken Rusya yangın nedeniyle gemide ağır hasar olduğunu söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Karadeniz filosundaki kritik amiral gemisi Moskova'nın infilak etmesi gündemde. Ukraynalı askeri yetkililer, S-300 hava savunma füze sistemleriyle donatılmış yaklaşık 500 kişilik mürettebatı olan geminin Neptün füzesiyle vurulduğunu söylüyor. Rusya ordusu ise gemide çıkan yangın sonucu mühimmatın patladığını ve bunun ağır hasar verdiğini ifade ediyor.

Ukrayna'nın Odessa bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Maksim Marçenko yaptığı açıklamada, Ukrayna silahlı kuvvetlerince fırlatılan iki Neptün seyir füzesinin Moskova kruvazör gemisine isabet ettiğini ve bunun sonucunda gemide yangın başladığını kaydetti. Marçenko, çok ciddi bir hasar gören kruvazörün tahmini mürettebat sayısının 510 olduğunu ifade etti.

Odessa eyaleti bölge yöneticisi Maksim Marçenko daTelegram'da yaptığı açıklamada, Ukrayna kuvvetlerinin gemiyi "Neptün" füzeleriyle vurması sonucu gemide hasar oluştuğunu söyledi.

'YANGININ ÇIKIŞ NEDENİ ARAŞTIRILIYOR'

Rusya Savunma Bakanlığı ise gemide yangın çıkması nedeniyle mühimmatın infilak ettiğini açıkladı. “Moskova kruvazörü meydana gelen yangın sonucu mühimmatın infilak etmesi nedeniyle ağır hasar gördü" denilen açıklamada, yangının çıkış nedeninin araştırıldığı belirtildi. 

Ukrayna basını, Rusya-Ukrayna savaşının ilk günlerinde Yılan Adası'ndaki Ukrayna askerlerine saldırı düzenleyen Moskova gemisinin, 2014'te Kırım'ın ilhakı sırasında da Ukrayna gemilerinin sahilden ayrılmasını engellediğini yazmıştı. 

'MOSKOVA' NEDİR?

Rusya donanmasının amiral gemilerinden olan 12 bin 500 tonluk “Moskova” güdümlü füze kruvazörü, 1979’da denize indirildi ve 2020’de tadilattan geçirildi. 16 adet 700 kilometrelik menzile sahip gemisavar füzelerinin yanı sıra S-300 hava savunma füze sistemi ile donatılmış bir gemi olarak biliniyor. Gemi, 2015'te Akdeniz'de Rus donanmasının daimi görev gücünü yönetti ve Suriye'nin Lazkiye kentindeki Hmeymim askeri hava üssü açıklarında "koruma görevi" üstlendi.

Öte yandan, Ukrayna ordusu geçen ay Karadeniz'in kuzeydoğusundaki Azak Denizi'nde büyük bir Rus çıkarma destek gemisi olan Orsk'u imha ettiğini de açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler rusya ukrayna moskova