Rusya'dan 'radyoaktif bulut' iddiası: 'Avrupa'ya doğru ilerliyor'

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Patruşev, Ukrayna'da zayıflatılmış uranyum içeren mühimmatın imha edilmesi sonrası ortaya çıkan radyoaktif bulutun Avrupa'ya yöneldiğini ileri sürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'da zayıflatılmış uranyumlu mühimmatın imha edilmesinin ardından radyoaktif bir bulutun ortaya çıktığı ve Avrupa’ya doğru ilerlediği iddia edildi.

AA'nın haberine göre, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, Ukrayna'ya Batı'nın tedarik ettiği zayıflatılmış uranyumlu mühimmatın imha edilmesinin radyoaktif bir bulut ortaya çıkardığını ve bulutun Avrupa’ya doğru ilerlediğini ileri sürdü.

'POLONYA'DA RADYASYON ORANI ŞİMDİDEN ARTTI'

Patruşev, yaptığı açıklamada, Batı’nın ABD baskısı altında Ukrayna’ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat yardımı yaptığını iddia ederek, "Bu mühimmatın yok edilmesiyle oluşan radyoaktif bulut Batı Avrupa’ya yöneldi. Polonya’da radyasyon oranında şimdiden artış kaydedildi" dedi. Güvenlik Konseyi Sekreteri Patruşev, ayrıca ABD’nin Ukrayna topraklarında kimyasal ve biyolojik silahlar ürettiğini de ileri sürdü.

ASKERİ DEPODA PATLAMA OLMUŞ, YETKİLİLER İDDİALARI YALANLAMIŞTI

Geçen hafta sonu Ukrayna’nın Hmelnitski şehrinde askeri bir depoda patlama meydana gelmiş, söz konusu depoda İngiltere’den sevk edilen zayıflatılmış uranyumlu mühimmatın bulunduğu belirtilmişti. Patlama sonrasında şehirde radyasyon oranının arttığı öne sürülmüş, fakat yerel yetkililer söz konusu iddiaları yalanlamıştı.

Ardından Rusya Savunma Bakanlığı da bir açıklama yaparak Hmelnitski'de Ukrayna ordusuna ait bir cephaneliğin vurulduğu bilgisini paylaşmıştı.

İNGİLTERE'DEN 'ZAYIFLATILMIŞ URANYUM' AÇIKLAMASI

İngiltere Savunma Bakanlığı'nda Devlet Bakanı Baroness Annabel Goldie, 21 Mart’ta Lordlar Kamarası üyesi Lord Hylton'ın, Ukrayna'ya tedarik edilen mühimmatın zayıflatılmış uranyum içerip içermediğine ilişkin sorusuna yazılı cevap vermişti.

Goldie, yanıtında, "Ukrayna'ya bir filo Challenger 2 ana muharebe tankı hibe etmemizin yanı sıra zayıflatılmış uranyum içeren zırh delici mermiler dahil mühimmat sağlayacağız. Bu tür mermiler, modern tankların ve zırhlı araçların imha edilmesinde son derece etkili" demişti. (DIŞ HABERLER)