Rusya'dan 'Finlandiya' açıklaması: Askeri potansiyel güçlendirilecek

Finlandiya'nın NATO üyeliği hakkında konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, "Diğer NATO üyelerine ait askeri kuvvet ve araçların Finlandiya'da konuşlandırılması halinde ek adımlar atacağız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşının ardından İsveç ile birlikte NATO üyeliğine başvuran Finlandiya'nın yarın resmiyet kazanacak olan NATO üyeliği hakkında açıklama yaptı. 

AA'nın Rus haber ajansı Ria'dan aktardığına göre, Gruşko, 'Finlandiya'nın NATO'ya katılmasına karşı batı ve kuzeybatı yönünde askeri potansiyeli güçlendireceklerini' bildirdi.

'ASKERİ GÜVENLİK İÇİN EK ADIMLAR ATACAĞIZ'

Rusya ile yaklaşık bin 300 kilometrelik sınırı bulunan Finlandiya'nın NATO'ya üye olması karşısında 'gerekli adımları atacaklarını belirten Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gruşko, "Batı ve kuzeybatı yönünde askeri potansiyelimizi güçlendireceğiz. Diğer NATO üyelerine ait askeri kuvvetler ve araçların Finlandiya'da konuşlandırılması durumunda, Rusya'nın askeri güvenliğini sağlam şekilde sağlamak için ek adımlar atacağız" dedi.

Ne olmuştu?

Haziran 2022'de düzenlenen Madrid Zirvesi'nden hemen sonra NATO ülkelerinin çoğu, iki ülkenin üyelikleri için onay sürecini başlatmıştı. 20 NATO ülkesi temmuzda, 4 ülke ağustosta, 4 ülke de eylülde meclislerinde onay sürecini tamamladı. Son olarak 27 Mart'ta Macaristan Meclisi, Finlandiya'nın üyeliğini onayladı. TBMM'deki onay da 30 Mart'ta çıktı. Böylece Finlandiya'nın NATO üyelik süreci, bir yıldan kısa sürede tamamlanarak İttifakın 74 yıllık tarihinde en hızlı ilerleyen üyelik süreçlerinden biri oldu.

Öte yandan, 18 Mayıs 2022'de Finlandiya ile birlikte NATO üyeliğine resmi başvuru yapan İsveç'in başvurusu henüz Macaristan ve Türkiye tarafından onaylanmadı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler finlandiya rusya NATO