Rusya'dan 'Cidde toplantısı' açıklaması: Nafile çaba

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, Suudi Arabistan'daki 'Ukrayna' toplantısının 'Batı'nın nafile ve başarısızlığa mahkum çabalarının' bir yansıması olduğunu iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde Rusya-Ukrayna savaşının çözüm yollarını görüşmek üzere yapılan ve 2 gün süren toplantının ardından kapanış bildirisini yayımlandı. Buna göre, krizin çözümü için 'istişarelerin devam etmesinde' uzlaşıldı.

Anadolu Ajansı'nın Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'dan aktardığına göre, bildiride, Cidde kentinin, Suudi Arabistan Ulusal Güvenlik Müsteşarı Musaid bin Muhammed El Ayban başkanlığında 40'tan fazla ülkenin yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) dahil uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katıldığı bir toplantıya ev sahipliği yaptığı ifade edildi.

'ORTAK BİR ZEMİNDE BULUŞMAK İÇİN İSTİŞARELER SÜRECEK'

Toplantının ardından yayınlanan bildiride, 24 Şubat 2024'te başlayan savaş bağlamında Rusya-Ukrayna krizinin çözüm yollarını görüşmek üzere düzenlenen toplantıda tarafların, 'barış yolunu hazırlayan ortak bir zeminde buluşmak için uluslararası istişarelere devam edilmesinin gerekliliği' konusunda hemfikir kaldığı kaydedildi.

Toplantıya, ev sahibi Suudi Arabistan, savaşın tarafları Rusya ve Ukrayna'nın yanı sıra Türkiye'den de temsilcilerin katıldığı bilgisine yer verilen haberde, diğer ülkeler şu şekilde sıralandı: "ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Bulgaristan, Çin, Çekya, Danimarka, Endonezya, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsveç, İtalya, Japonya, Kanada, Katar, Kore, Kuveyt, Komorlar, Letonya, Litvanya, Mısır, Norveç, Polonya, Romanya, Slovakya, Ürdün ve Şili."

RUSYA: BATI'NIN NAFİLE ÇABALARININ BİR YANSIMASI

5-6 Ağustos'ta Cidde'de düzenlenen ve 40'ın üzerinde ülkenin temsilci gönderdiği toplantıya Çin ve Hindistan'da katılırken, Rusya'da herhangi bir temsilci yer almadı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Suudi Arabistan'daki toplantı hakkında 6 Ağustos Pazar günü Rusya basınına açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, toplantının, Küresel Güney'i Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin duruşunun arkasında seferber etmek üzere 'Batı'nın nafile ve (başarısızlığa) mahkum çabalarının devam etmesi teşebbüsünün bir yansıması' olduğunu ileri sürdü. 

Toplantıda Ukrayna'yı temsil eden Ukrayna Devlet Başkanlık Ofisi Başkanı Andriy Yermak ise Suudi Arabistan'daki görüşmeler sırasında 'farklı bakış açılarının' ortaya çıktığını söyleyerek söz konusu görüşmelerin 'son derece dürüst ve açık bir konuşma' olduğunu ifade etti. Yermak, katılan tüm ülkelerin 'uluslararası hukuk ilkelerine bağlılık ve devletlerin egemenliği ile toprak bütünlüğüne saygı gösterdiğini' kaydetti. (DIŞ HABERLER)