Suudi Arabistan'da 'Ukrayna' toplantısı: Çin ve Hindistan da katılıyor

40'a yakın ülke temsilcisini bir araya getirmesi beklenen Cidde'deki 'Ukrayna' toplantısına Çin ve Hindistan'dan temsilciler katılırken, Rusya toplantıda temsil edilmeyecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya-Ukrayna savaşına 'barışçıl bir son vermek için temel ilkelerin' ele alınacağı toplantı, 40 kadar ülkenin katılımıyla Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde yapılıyor. Çin ve Hindistan'dan da temsilcilerin katıldığı toplantının iki gün sürmesi planlanıyor.

Reuters'ın haberine göre, toplantının ardından ortak bir bildiri yayınlanıp yayınlanmayacağı bilinmezken, toplantıya katılan Ukrayna Devlet Başkanlık Ofisi Başkanı Andriy Yermak, görüşmelerin 'zor olacağını' söyledi. Yermak, toplantı öncesi televizyona verdiği demeçte, "Fakat arkamızda hakikat var, arkamızda iyilik var" diye konuştu.

KREMLİN TOPLANTIYI 'İZLEYECEK'

Cidde'deki görüşmelerde Rusya'dan temsilci yer almayacak. Öte yandan, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, daha önce konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada, Kremlin'in toplantıyı izleyeceğini söylemişti. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise görüşmelerin, Rusya'nın tüm Ukrayna topraklarını geri vermesini ve tüm kuvvetlerini ülkeden çekmesini öngören bir anlaşma yönündeki planının prensiplerinin dünya liderlerince onaylanacağı bir barış zirvesini beraberinde getirmesini umduğunu söyledi.

Daha önce Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki görüşmelere temsilci göndermeyen Çin'i Cidde'deki görüşmelerde Avrasya İlişkileri Özel Temsilcisi Li Hui temsil ediyor. Başkent Riyad'daki Hindistan Büyükelçiliği'nin açıklamasına göre, Hindistan Milli Güvenlik Danışmanı Shri Ajit Doval da toplantı için Cidde'ye geldi. (DIŞ HABERLER)