Rusya'dan aşı atağı: Tek dozlu Sputnik-Light'ın klinik denemeleri tamamlandı

Rusya Sağlık Bakanlığı, korona virüsüne karşı geliştirilen Sputnik V aşısının Sputnik-Light adlı tek dozluk versiyonunun klinik denemelerinin tamamlandığını açıkladı. Rusya'nın ikinci aşısı EpiVacCorona'nın ise tüm varyantlara karşı etkili olduğu belirtildi. Eş zamanlı olarak, Moskova ile Brüksel arasındaki aşı diplomasisi de derinleşiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya haftaya, korona virüsü aşıları konusunda bir 'atakla' başladı. Rusya Sağlık Bakanlığı, ülkede geliştirilen Sputnik V aşısının Sputnik-Light adlı tek dozluk versiyonunun klinik denemelerinin tamamlandığını açıkladı. Rusya'nın ikinci aşısı EpiVacCorona'nın ise tüm varyantlara karşı etkili olduğu belirtildi.

EpiVacCorona'yı geliştiren bilim insanları, bu aşının korona virüsünün tüm varyantlarına karşı başarı sağladığını açıkladı. Sibirya'daki Vektör Enstitüsü tarafından geliştirilen EpiVacCorona'nın klinik denemeleri Kasım 2020'de başlamıştı.

PUTİN AVRUPA KOMİSYONU BAŞKANI'YLA GÖRÜŞTÜ

Öte yandan, Moskova ile Brüksel arasındaki aşı diplomasisi de derinleşiyor. Avrupa Birliği'nin (AB) AstraZeneca aşılarının tedarikinde sorun yaşadığı bir dönemde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in Sputnik V aşısının Avrupa'da olası kullanımını bir telefon görüşmesiyle ele aldığı açıklandı. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin, AB'yle işbirliğini yeniden başlatmaya hazır olduğunu ama şu an için 'AB'nin zaman zaman izlediği, yapıcı olmayan ve çatışmacı politikalar' nedeniyle ilişkilerin yeterince iyi olmadığını söyledi. 

AVRUPA İLAÇ AJANSI MOSKOVA'YA UZMAN GÖNDERİYOR

Bununla birlikte, Sputnik V aşısını inceleme sürecini geçtiğimiz günlerde başlatan Avrupa İlaç Ajansı'ndan (EMA) yetkililerin 10 Nisan'da Moskova'yı ziyaret edeceği belirtiliyor. Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, EMA'dan uzmanların Sputnik V aşısının klinik araştırmalarını incelemek üzere 10 Nisan’da Rusya'ya gideceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)