Rusya'dan ABD basınına yalanlama: 'Saldırının yerini söylemediler'

Moskova'da düzenlenen saldırısı öncesinde, ABD'nin Rusya'ya detaylı istihbarat verdiği iddialarını yalanlayan Zaharova, "Biz zaten Amerika'nın provokasyonlarına çok alışığız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Moskova yönetimi, 22 Mart'ta Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen saldırı öncesinde ABD'li yetkililerin nerenin hedef alınacağına dair bilgi paylaştığı iddialarını yalanladı.

Washington Post gazetesi, Moskova'daki Crocus City Hall konser salonunda düzenlenen ve 145 kişinin öldüğü saldırıdan önce ABD'li yetkililerin Rusya'yı uyardığını yazmıştı. Gazeteye konuşan ismi açıklanmayan yetkililer, saldırıdan iki hafta önce ABD'nin, Crocus City Hall konser salonuna bir terör saldırı düzenlenebileceği konusunda Rusya'yı uyardığını söylemişti. Kimliğinin gizli tutulmasını isteyen ABD'li yetkililere dayandırılan haberde bu istihbaratın, kamuya açık bildirimden de önce yapıldığı ileri sürülmüştü.

'BU BİLGİYİ NE ZAMAN VE KİME İLETMİŞLER?'

Söz konusu iddiaları yalanlayan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, bu açıklamaları 'provokasyon' olarak niteledi. ABD basının haberleriyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zaharova, şu ifadeleri kullandı: "Biz zaten Amerika'nın provokasyonlarına o kadar alıştık ki, sizden bu konuyla ilgili ABD tarafından gerçeklere dayalı materyal almanızı rica ediyorum. Bu bilgiyi ne zaman ve kime iletmişler?"

'BATI'NIN UKRAYNA'YI AKLAMA ÇABASI İŞE YARAMAYACAK'

Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko ise, saldırıya ilişkin Batı'nın 'Ukrayna'nın suçunu örtbas etme' çabasının hiçbir işe yaramayacağını dile getirdi. TASS'ın aktardığına göre Rus yetkili, şu ifadeleri kullandı: "Bu telaşın nedenlerini çok iyi biliyoruz. Ancak şunu temin etmek isterim ki, Ukrayna'yı aklamaya etmeye yönelik bu çabanın soruşturmanın tarafsızlığına hiçbir etkisi olmayacak. Gerçekler ortaya çıkacak."

Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narışkin, geçtiğimiz günlerde Moskova'da basına yaptığı açıklamada, ABD'nin Rusya'ya saldırıya ilişkin verdiği bilgileri "çok genel ve suçluyu bulmaya yeterli olmayan" bilgiler olarak tanımlamıştı. Narışkin ayrıca, Rusya'nın ABD'den aldığı bilgilerin ardından saldırının önlenmesi için gereken önlemleri aldığını belirtmişti.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi, ABD'nin Rusya'yı Moskova'da düzenlenmesi planlanan bir saldırı konusunda uyardığını açıklamıştı ancak saldırının hedefi ve detaylı yerine dair bir bilgi verildiğini belirtmemişti.

22 Mart akşamı, Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen saldırıda 145 kişi hayatını kaybetti. IŞİD'in üstlendiği saldırının ardından, Rusya'nın saldırıyla ilişkilendirdiği 11 kişi tutuklandı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)