Rusya ve Kuzey Kore'den Pelosi'nin Tayvan ziyaretine tepki

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Pelosi'nin ziyaretinin 'rahatsızlık yarattığını' söyledi. Kuzey Kore'den yapılan açıklamada ise, Tayvan ziyaretinin kınandığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretine tepki gösteren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, söz konusu ziyareti 'iç işlerine müdahale' olarak değerlendirdi. Lavrov, Kamboçya'nın ev sahipliği yaptığı 55. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılım sağlamadan önce, Myanmar'a geldi. 

Askeri cunta yönetimi altındaki Myanmar'a resmi ziyarette bulunan Lavrov, ABD'nin eylemlerinin cezasız kaldığını belirtti. Pelosi'nin ziyaretinin 'rahatsızlık yarattığını' söyleyen Lavrov, ziyaretin Çin'i kızdırmak için 'kasıtlı bir girişim' olduğunu savundu.

'NE İSTERSEM YAPARIM' MANTIĞI'

Lavrov, şöyle konuştu: "Bu ziyaret, Ukrayna durumuyla ilgili konuştuğumuz aynı çizgiyi yansıtıyor. Bu konuda hiç şüphem yok. Bu, (ABD'nin) herkese her şeyin cezasız kaldığını kanıtlama ve her şeyin yapılabildiğini gösterme arzusudur. Ne istersem yaparım mantığı. Bunun Çin için ne anlama geldiğini çok iyi bilerek, boş yere tahrik edici bir unsur yaratmak için başka bir neden görmüyorum."

KREMLİN: GERİLİM SEVİYESİ AZIMSANMAMALI

Pelosi'nin gezisinin artırdığı gerilim seviyesinin 'azımsanmaması' gerektiğini söyleyen Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, Tayvan ziyaretini provokasyon olarak değerlendirdi. Lavrov, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin lideri Şi Cinping arasında ek bir temas planlanmadığını da sözlerine ekledi.

KUZEY KORE'DEN 'TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ' VURGUSU

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında ise, Pelosi’nin Tayvan ziyareti 'ABD’nin Çin’in iç işlerine akılsızca müdahalesi' olarak nitelendirildi. Müttefikleri Çin'i desteklediklerini söyleyen bakanlık sözcüsü, 'herhangi bir dış gücün Tayvan meselesine müdahalesini şiddetle kınadıklarını' dile getirdi. Devlet haber ajansı KCNA'nın aktardığına göre yetkili, Çin'den gelen askeri tatbikat açıklamalarına işaret ederek, "İçişlerine açıkça müdahale eden ve toprak bütünlüğünü bozan dış güçlerin  karşı önlem almak egemen bir devletin hakkıdır" ifadelerini kullandı.

Pelosi'nin Tayvan ziyaretinin ardından Çin ordusuna ait 21 savaş uçağının Tayvan hava savunmasının kontrol bölgesine girdiği ve Çin ordusunun Tayvan yakınlarındaki 3 askeri bölgede tatbikatlarına başladığı belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)