Rusya, Kasparov ve Hodorkovski'yi 'yabancı ajan' ilan etti

Rusya, Putin yönetimini eleştiren eski dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov ve eski oligark Mihail Hodorkovski'yi 'yabancı ajanlar listesi'ne ekledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya, eski dünya satranç şampiyonu Gary Kasparov ve eski oligark Mihail Hodorkovski’yi “yabancı ajan” olarak ilan etti. Rusya Adalet Bakanlığı'nın sitesinde güncellenen listede, Kasparov ve Hodorkovski'nin faaliyetlerini finanse etmek için Ukrayna'da “kaynakları” olduğu belirtildi.

“Yabancı ajan” listesinin, sıklıkla Kremlin'i eleştiren muhalif isimler, gazeteci ve insan hakları aktivistleri için kullanıldığı ve bu listede yer alanların yabancı ülkelerden para almakla suçlandıkları biliniyor. Listede yer alan kişiler Rusya'da birçok kısıtlamaya maruz kalırken, yaptıkları her görüntülü ya da yazılı yayında “statülerini” açıklamaları gerekiyor.

KASPAROV, RUSYA'NIN UKRAYNA İŞGALİNİ DE ELEŞTİRMİŞTİ

Sovyetler Birliği doğumlu Kasparov, yaklaşık 10 yıldır ABD'de yaşıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i sıklıkla eleştiren Kasparov, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı sesini yükselten ünlülerden biriydi. 1990'larda Rusya'nın en zengin iş insanlarından biri olan Hodorkovski, 2000 yılında Putin'in iktidara gelmesi ile konumunu kaybetmiş, 2003 yılında hapse atılmıştı. 2013 yılına kadar hapiste kalan Hodorkovski, daha sonra Londra'ya gitmişti. (DIŞ HABERLER)