Rusya: Hamas'tan Gazze'deki rehineleri serbest bırakması talep edildi

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Bogdanov'un Hamas ve diğer Filistinli gruplarla yaptığı telefon görüşmelerinde İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını talep ettiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun dün yaptığı görüşmenin ardından Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov'un da Hamas ve diğer Filistinli gruplar ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdiği açıklandı.

Reuters'ın haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 10-11 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen görüşmelerde, Bogdanov'un, Hamas ve diğer gruplardan Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılmasını istediği belirtildi.

KREMLİN: GAZZE ŞERİDİ'NDEKİ FECİ İNSANİ DURUM ELE ALINDI

Putin ve Netanyahu'nun 10 Aralık Pazar günü yaptığı telefon görüşmesinin ardından Kremlin Sarayı ve İsrail Başbakanlık Ofisi'nden ayrı ayrı açıklamalar yapıldı.

Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, 'Filistin-İsrail meselesindeki zor durum ve özellikle Gazze Şeridi’ndeki feci insani durum' ele alındı.

Buna göre, Rusya Devlet Başkanı Putin, Netanyahu ile görüşmesinde, 'terörün tüm tezahürlerinin kabul edilemez olduğu ve kınandığı yönündeki ilkeli pozisyonu' teyit ederek, 'terör tehditlerine karşı mücadelenin siviller için vahim sonuçlara yol açmamasının büyük önem taşıdığını, Rus tarafının da sivillerin acılarının hafifletilmesi ve çatışmaların durdurulması için elinden geleni yapmayı hazır olduğunu' vurguladı.

Görüşmede ayrıca, Rusya vatandaşları ile ailelerinin tahliyesi ve Gazze’de rehin tutulanların serbest bırakılmasıyla ilgili etkileşimin sürdürülmesi konusunda karşılıklı istek dile getirildi. Putin ile Netanyahu'nun temasların sürdürülmesi konusunda mutabık kaldığı da bildirildi.

İSRAİL BAŞBAKANLIĞI: NETANYAHU MEMNUNİYETSİZLİĞİNİ AKTARDI

İsrail Başbakanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre ise Netanyahu ile Putin, telefon görüşmesinde, 'Hamas'a karşı yürütülen savaş ve bölgedeki durumu' konuştu.

BM ve diğer uluslararası mecralarda Rus yetkililerin İsrail karşıtı tutumundan dolayı 'memnuniyetsizliğini' Putin'e aktaran Netanyahu, 'Rusya ve İran'ın tehlikeli yakınlaşmasına karşı sert eleştirilerini' dile getirdi. Netanyahu, 'İsrail gibi terör saldırısına uğrayan herhangi bir ülkenin daha az bir güçle karşılık vermeyeceğini' savundu.

Gazze'deki rehinelerden İsrail-Rusya vatandaşı bir kişinin bırakılmasında Rusya'nın çabasını takdir ettiğini aktaran Netanyahu, İsrailli rehinelerin getirilmesi için 'tüm yöntemleri, diplomatik ve askeri seçenekleri kullanacağını' paylaştı.

Netanyahu, Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nün Gazze Şeridindeki İsrailli rehineleri ziyaret edebilmesi için Rusya'dan baskı yapmasını istedi. (DIŞ HABERLER)