Rusya duyurdu: Dörtlü görüşme 10-11 Mayıs'ta İstanbul'da yapılacak

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı, Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin görüşmelerin 10-11 Mayıs tarihinde İstanbul'da yapılacağını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Verşinin, tahıl anlaşması konusunda dörtlü üst düzey görüşmenin 10-11 Mayıs'ta İstanbul'da yapılacağını açıkladı. 

Rus devlet haber ajansı RIA Novosti'nin aktardığına göre Verşinin, Türkiye, BM, Ukrayna ve Rusya temsilcileri arasında yapılacak toplantının yarın ve perşembe günü yapılması konusunda fikir birliğine vardı.

Ne olmuştu?

Rusya-Ukrayna savaşının 24 Şubat 2022'de başlamasının ardından Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda Rusya ve Ukrayna ile imzalanan ve şimdiye kadar iki kez uzatılan tahıl koridoru anlaşması, tekrar uzatılması konusunda anlaşmaya varılmaması durumunda 18 Mayıs tarihinde sona erecek.

Temmuz 2022’de varılan ve Ukrayna ile Rusya’nın tahıl ürünlerini dünya pazarlarına taşıması için bir mekanizma oluşturulmasını öngören Tahıl Koridoru Anlaşması sayesinde milyonlarca ton Ukrayna tahılı Türk boğazlarından geçti ve piyasalara sunuldu. Ancak Rus tahılı ile gübre ve amonyak gibi ürünlerin henüz ihracatının başlamaması Moskova’nın tepkisini çekti.

Rusya, mart ayında Tahıl Koridoru Anlaşması'nı 120 yerine sadece 60 gün uzattı ve sorunların çözülmemesi halinde süresi 18 Mayıs'ta dolacak anlaşmanın uzatılmayacağını bildirmişi. (DIŞ HABERLER)