Rusya: Donetsk'in Pobieda köyü ele geçirildi

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesinde yer alan bir köyü ele geçirdiklerini iddia etti. Eski cumhurbaşkanı Medvedev ise Odessa'nın 'Rus kenti' olduğunu savunarak "Odessa, eve gel" diye konuştu.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın doğusundaki Avdiyivka kentinin ardından Donetsk bölgesindeki Pobieda köyünün de ele geçirildiğini ileri sürdü. Ukraynalı yetkililer ise güçlerinin bu bölgedeki saldırıları püskürttüğünü iddia etti. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Savunma Bakanlığı, konuya ilişkin açıklamasında, Maryinka'nın güneyindeki Pobieda köyünü aldıklarını ve Rusya'nın 'ilhak ettiği' bölgelerden biri olan Donetsk'teki pek çok bölgede 'konumlarını güçlendirdiklerini' söyledi. Ukrayna Savunma Bakanlığı ise Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasının öncesinde yaptığı açıklamada, Ukrayna güçlerinin köy yakınlarında saldırıları püskürttüğünü ve 'düşmanı kontrol altında tutmayı' sürdürdüğünü ifade etmişti. 

MEDVEDEV: ODESSA, EVE GEL

24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Rusya-Ukrayna savaşı, cumartesi günü üçüncü yılına girecek. Savaşa ilişkin değerlendirmede bulunan Rusya'nın eski devlet başkanı ve mevcut Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Rusya basınına verdiği demeçte, aralarında Odessa'nın da olduğu pek çok yeri daha alabileceklerini savundu.

"Nerede durmalıyız? Bilmiyorum" diye konuşan Medvedev, "Çok fazla ve çok ciddi çalışmalıyız. Kiev mi olacak? Evet, muhtemelen Kiev olmalı. Şimdi değilse bile o zaman daha sonra bir zamanda, belki de bu çatışmanın gelişiminin başka bir aşamasında..." ifadelerini kullandı. Ukrayna'nın güneyindeki liman kenti Odessa'nın da Rusya'nın kontrolüne geçmesi gerektiğini savunan Dmitriy Medvedev, "Odessa, eve gel. Bu kentin tarihi, orada ne tür insanların yaşadığı ve hangi dili konuştukları dolayısıyla Rusya Federasyonu'nda Odessa'yı bekliyoruz. O bizim Rus kentimiz" açıklamasında bulundu.

UKRAYNA, AVDİYİVKA'DAN ÇEKİLMİŞTİ

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırskiy, 17 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Donetsk bölgesindeki Avdiyivka kentinden birlikleri çekme kararı aldıklarını duyurmuştu. Sırskiy, açıklamasında, Avdiyivka çevresindeki operasyonel duruma dayanarak kuşatmadan kaçınmak, askerlerin hayatlarını korumak için birlikleri şehirden çekmeye ve daha elverişli mevzileri savunmak için harekete geçmeye karar verdiğini belirtmişti.

Aynı gün Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da Avdiyivka şehrinin Rusya ordusunca kontrol altına alındığını bildirmişti. "Merkez" askeri grubuna bağlı birliklerinin Donetsk bölgesindeki diğer yerleşim birimlerinin ele geçirilmesi yönünde saldırılara devam ettiği aktarılan açıklamada, "Şoygu, Putin'e Donetsk Halk Cumhuriyeti'ndeki Avdiyivka kentinin Rus ordusunca ele geçirildiğini bildirdi. Avdiyivka için çatışmalarda son 24 saatte Ukrayna ordusunun kaybı 1500 asker oldu" ifadelerine yer verilmişti.

Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgeleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 30 Eylül 2022'de imzaladığı kararnameyle yasa dışı ilhak edilmişti.

 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)