Rusya basını: Avrupa Rus petrolünü yasaklamayı göze alamıyor

ABD'nin Rusya petrolüne ithalat yasağı ve dev şirketlerin Rusya'dan çekilme kararı Rus basınında geniş yer buldu. Rusya gazeteleri, Avrupa'nın Rusya'ya enerji ambargosu koymayı göze alamadığını yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden'ın dün açıkladığı Rusya petrolüne ithalat yasağı bugünkü Rusya gazetelerinde geniş yer buldu. Rusya'dan uzmanlar, ABD'li dev şirketlerin ülke pazarından çıkma kararını ülkedeki gazetelere yorumlarken Avrupa'nın enerji ambargolarına dahil olmamasını da değerlendirdi.

'RUSYA PETROLÜNÜ SATIN ALANLAR BASKI GÖREBİLİR'

Kommersant gazetesi bugün yayınladığı haberde, ABD'nin ardından İngiltere'nin Rusya'dan petrol ithalatını yasaklamaya hazırlandığını belirterek "Bu ülkelere yapılan petrol teslimatları, Rusya'nın petrol ve petrol ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 14'ünü oluşturuyor. Ancak bu kararların alınması ve İngiltere merkezli Shell, BP gibi şirketlerin Rus petrolünü satın almayı bırakması küresel piyasada Rusya petrolünü satın alanlar üzerinde baskı yaratabilir. Onları Rusya petrolünü satın almaktan kaçınmaya zorlayabilir" dedi.

Eski Sovyetler Birliği ülkelerindeki petrol ve gaz ticareti faaliyetlerini takip eden Rus araştırma şirketi Petromarket'in yetkilisi Anna Lishnevetskaya, gazeteye verdiği demeçte, "Shell şirketinin Rusya'daki toplam akaryakıt satışlarındaki payı yüzde 5. Bu nedenle akaryakıt istasyonlarını kapatması ülke içindeki perakende pazarında pek de hissedilir bir sonuç yaratmayacak" görüşünü paylaştı.

'AVRUPA'DAKİ ENDÜSTRİLER İÇİN DRAMATİK SONUÇLARI OLACAK'

Izvestia gazetesi ise "Avrupa ABD'nin yakıt ambargosu kervanına katılmayı neden göze alamıyor" başlıklı haberinde, Avrupa ülkelerinin küresel enerji arzında yaşanan kriz ve enerji fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle Rusya petrolünü yasaklamasının zor olduğunu yazdı.
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak'ın "Avrupa'nın Rus yakıtlarını reddetmesi durumunda petrol fiyatlarının varil başına 300 dolara yükselebileceği" görüşünün de yer aldığı haberde, Moskova'nın Nord Stream-I'i durdurma hakkını saklı tuttuğu da ifade edildi.

Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu yetkilisi Stanislav Mitrakoviç, konuya ilişkin Izvestia'ya yaptığı açıklamada, Avrupa'nın gaz için daha fazla ödeme yapmak zorunda kaldığını belirtti. Mitrakoviç, "Rusya gaz teslimatları için günde yaklaşık 700 milyon euro alıyor" dedi.

Petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle Avrupa'nın gaza bağımlı endüstrilerinin (kimya, gübre üretimi, çimento, metalurji) risk altında olduğu ve bu nedenle kömür, sıvı yakıt gibi alternatiflere geçiş olabileceğini belirten Rus enerji güvenliği yetkilisi, "Bu durumun Avrupa'daki endüstriler için dramatik sonuçları olacak ve AB'de bir ekonomik durgunluğu tetiklemesi olası" görüşünü paylaştı.

'DEV ŞİRKETLERİN ÇEKİLMESİ 300 BİN KİŞİYİ ETKİLEYECEK'

Vedomosti gazetesi ise Rusya'dan dev şirketlerin çekilme kararı sonucu 300 bine yakın kişinin işsiz kalma tehdidiyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Rusya hükümetine bağlı Ulusal Ekonomi ve Kamu Yönetimi Akademisi (RANEPA) temsilcisi Vladimir Klimanov, konuya ilişkin gazeteye verdiği demeçte, yaklaşık 250 şirketin Rusya'daki faaliyetlerini durdurduğunu belirterek "Batılı şirketlerin Rusya pazarından çıkması işsizliği artıracak ancak bunun işgücü piyasasında şok etkisi yaratması beklenmiyor" görüşünü paylaştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler abd ukrayna rusya petrol