Rusya: ABD İHA'ları Ukrayna için istihbarat topluyor

Rusya'nın ABD Büyükelçisi Antonov, ABD'ye ait İHA'nın Karadeniz'de düşmesine ilişkin olarak, "Bugün, ABD Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldım ve burada ABD tarafının tüm imalarını reddettim" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı'nın (EUCOM) iki Rus Su-27 uçağının, Karadeniz’de ABD'ye ait MQ-9 insansız hava aracını taciz ettiğini ve uçaklardan birinin çarptığı MQ-9’un uluslararası sulara düştüğünü duyurmasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoli Antonov'u bakanlığa çağırdı.

Rusya'nın ABD Büyükelçiliği, Antonov'un bakanlığa çağrılmasının ardından resmi sosyal medya hesabından Antonov'un basın mensuplarının konuya ilişkin sorularına verdiği yanıtları paylaştı. Buna göre, Antonov, 14 Mart akşamı yaşanan olayla ilgili olarak, "Bugün, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldım ve burada ABD tarafının tüm imalarını reddettim" dedi. 

'İHA'LARIN NE GİBİ MİSYONLAR İÇİN KULLANILDIĞINI BİLİYORUZ'

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda 'Rusya Federasyonu'nun pozisyonunu açıkladığını' aktaran Büyükelçi Antonov, devam eden Rusya-Ukrayna savaşına işaret ederek, "ABD'nin İHA'sının vericileri kapalı bir şekilde kasten ve provoke edici bir şekilde Rusya topraklarına doğru ilerlediğini ve özel askeri operasyon için oluşturulan ve uluslararası normlara göre uluslararası hava sahasını kullanan tüm taraflara iletilen geçici hava sahası rejiminin sınırlarını ihlal ettiğini vurguladım" ifadelerini kullandı. 

Rusya'ya ait savaş uçaklarının 'hava sahasını ihlal eden aracı tespit emek için havalandığını, dahili bir silah kullanmadığını ve İHA ile temas içine girmediğini' söyleyen Antonov, "ABD askeriyesinin sınırlarımızın yakınındaki kabul edilemez eylemleri, bir endişe sebebi. Hepimiz, keşif ve saldırı İHA'larının nasıl misyonlar için kullandıldığını biliyoruz" dedi. 

Rusya'nın ABD Büyükelçisisi Antonov, "Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby'e göre, ABD'nin İHA'ları bu tür uçuşları her gün yapıyor. ABD'den millerce ötede ne yapıyorlar? Cevap açık: Kiev rejiminin daha sonra silahlı kuvvetlerimize ve topraklarımıza saldırmak üzere kullanması için istihbarat topluyorlar" ifadelerini kullandı. 

Ne olmuştu?

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (EUCOM) 14 Mart akşamı iki Rus Su-27 savaş uçağının, Karadeniz’de ABD'ye ait MQ-9 İnsansız Hava Aracını taciz ettiğini, uçaklardan birinin çarptığı MQ-9’un uluslararası sulara düştüğünü duyurdu.

EUCOM’dan yapılan yazılı açıklamada, Rusya’ya ait iki Su-27 uçağının Karadeniz üzerinde ABD Hava Kuvvetlerine bağlı MQ-9 istihbarat, gözlem ve keşif insansız hava aracına (İHA) “profesyonel olmayan bir şekilde önleme yaptığı” kaydedildi.

Rusya Savunma Bakanlığı ise Karadeniz’de ABD’ye ait MQ-9 insansız hava aracının (İHA) Ukrayna’daki operasyon nedeniyle uluslararası standartlara uygun olarak tüm hava sahası kullanıcılarına bildirilen geçici durum alanını ihlal ettiğini öne sürdü.

Söz konusu alanı ihlal edenin kimliğini tespit amacıyla görev başındaki hava savunma kuvvetlerine ait savaş uçaklarının havalandığı kaydedilen açıklamada, "Moskova saati ile 09.30 sıralarında yapılan keskin manevra sonucunda MQ-9 İHA irtifa kaybederek kontrolsüz uçuşa geçti ve su yüzeyine çarptı. Rus savaş uçakları silah kullanmadı, İHA ile temas kurmadı ve güvenli bir şekilde üsse döndü” ifadeleri kullanıldı. (DIŞ HABERLER)