RTÜK’ten Esra Erol’un sözlerine ceza: Göstermelik

RTÜK, ATV'deki programında sinir krizi geçiren ve yüzünün görünmesini istemeyen 18 yaşında bir kadına canlı yayında bağıran Esra Erol’un programı nedeniyle ATV’ye ceza verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın medya genelgesinin ardından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ilk kez toplandı. RTÜK, ekranda yüzünün gözükmesini istemeyen 18 yaşında kadını azarlayan ve ifşa eden Esra Erol’un programı nedeniyle ATV’ye para cezası verdi.

‘CEZA KAMUOYUNUN BASKISI SONUCU’

RTÜK’ün Erol’un programına “göstermelik ceza” verdiğini belirten RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Eleştirel sesleri susturabilmek için en ağır para cezası, program hatta yayın durdurma kararlarına gözünü kırpmadan imza atan RTÜK, söz konusu şikâyet rekoru kıran ATV’deki ‘Esra Erol’da’ programı olunca en alt limitten göstermelik para cezasıyla olayı geçiştirdi” dedi.

ATV’ye yaptırımın, “milli ve manevi değerlere” aykırılığa dayanması gerektiğini, bunun cezasının yüksek olacağı için alt limitli “küçük düşürme” maddesine dayanılarak ceza verildiğini ifade eden Taşcı paylaşımlarını şu ifadelerle sürdürdü:

“Yayıncı ‘uyarı’ hakkını doldurmamış olsaydı sadece uyarılmakla yetinilecekti. Bu ceza kamuoyu baskısının sonucu. RTÜK, toplumun pek çok kesiminden günlerdir gelen tepkileri dindirebilmek için göstermelik bu cezayı istemeye istemeye vermek zorunda kaldı! Bu toplumun duyarlılığının sonucu. Peki bu ceza, sabah programlarındaki pespayeliği, rezaleti önlemeye yeter mi!? Takdir izleyicinin...”

‘KURUL, HALK TV VE TELE1’İ CEZASIZ BIRAKMAMA YAKLAŞIMINI SÜRDÜRDÜ’

RTÜK Üyesi Okan Konuralp ise, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama, “RTÜK, bugünkü toplantısında ‘Esra Erol’da’ programı için ATV’ye, ‘Serap Peköz’le G. Peşinde’ programı için StarTv’e yüzde 1 idari para cezası verdi. Programların içerikleri dikkate alındığında, daha yüksek bir ceza verilmesi yönündeki düşüncem nedeniyle, karara karşı oy verdim. Öte yandan Kurul, Halk Tv ve Tele1’i cezasız bırakmama yaklaşımını sürdürdü. Her iki yayıncı kuruluşla ilgili tavrım da basın özgürlüğü temelinde ve karara karşı oy şeklindedir. Kamuoyunun bilgisine!” ifadelerini kullandı.

GÜNDÜZ KUŞAĞI PROGRAMLARINA CEZA

RTÜK’ün olağan toplantısının ardından kurul tarafından da açıklama yapıldı. Toplantıda gündüz kuşağı olarak adlandırılan programların ele alındığı belirtilerek, “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, daha önce defalarca yapılan sözlü ikazların ve en son Ankara’da televizyonların üst düzey yöneticileriyle gerçekleştirilen yüz yüze toplantının ardından yaptırım gücünü kullandı” denildi. RTÜK’ten yapılan açıklamada kanallara ve programına verilen cezalar şu ifadelerle aktarıldı:

-“FOX’un “Fulya İle Umudun Olsun” adlı yapımını inceleyen Üst Kurul, programda kullanılan küfür ve argo ifadelerin yayın ilkesi ihlali olduğuna kanaat getirdi.
-SHOW TV’nin “Didem Arslan Yılmaz'la Vazgeçme” programı da masadaydı. Yapımdaki kaba ve ağza alınmayacak türden ifadeler RTÜK radarına takıldı.
-Beyaz TV’de yayınlanan “Hayatta her şey Var” adlı program hakkında hazırlanan raporu müzakere eden Üst Kurul, cinsel içerikli konuşmaların geçtiği yapımdan ötürü Beyaz TV’nin Yasada yer alan "Yayın Hizmetleri…Toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz." ilkesini ihlal ettiğini kararlaştırdı. Beyaz TV’ye idari para cezası uygulandı.
-STAR TV’nin “Serap Paköz İle Gerçeğin Peşinde” isimli gündüz kuşağı programı da rapora konu oldu. Yayında normal olmayan evlilik dışı ilişkilerin sıradan olaylar gibi konuşulması, 4 yaşındaki bir çocuğun isminin ifşa edilmesi ile fotoğrafının defalarca yayınlanması Yasa ihlali olarak görüldü. Üst Kurul, yayıncı kanala idari para cezası verdi.
-ATV’de yayınlanan “Esra Erol’da” programını görüşen Üst Kurul, 6112 sayılı kanunda geçen yayın ilkelerinin ihlal edildiği belirleyerek, genel ahlaka, millî ve manevî değerlere aykırı hareket eden yayıncı kuruluş hakkında idari para cezası uygulanmasına karar verdi.”

DİZİLERE DE CEZA VERİLDİ

RTÜK’ün açıklamasında, Fox’ta yayınlanan “Yasak Elma” ve Kanal D’de yayınlanan “Yargı” dizilerine de idari para cezası verildiği ifade edildi. TV 8’de yayınlanan “Survivor Allstar” programı, Flash TV’nin “Sosyal Haber” adlı programlarına da idari para cezaları kesildi.

RTÜK, Virgin Radyo’ya ise, “Mesut Süre İle Rabarba” programında alkol kullanımını ve kumar oynamayı özendirici nitelikte yayın yapıldığı gerekçesiyle idari para cezası yaptırımı uyguladı.

 

Etiketler rtük esra erol atv