RTÜK’e üye seçimi için transfer tartışması: Siyasi yankesicilik

RTÜK’te boşalan 1 üyelik sonrası AK Parti’ye katılım “kumpas”, "siyasi yankesicilik" tartışmalarına neden oldu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba’nın parti üyeliğinden ve milletvekilliğinden istifa etmesi RTÜK’teki boş üyelik için yürütülen tartışmaları yeniden alevlendirdi. Bağımsız Milletvekili Mehmet Ali Çelebi’nin AK Parti’ye transferi ile boş bulunan RTÜK üyeliği AK Parti’ye geçerken Fakıbaba’nın AK Parti’den istifası ile bu kontenjanının yeniden İYİ Parti’ye döneceği değerlendirmesi yapıldı. AK Parti yetkilileri ise RTÜK’e üye seçimiyle ilgili sürecin 12 Ekim’de başladığını bu gelişmenin tabloyu değiştirmeyeceği görüşünde. Tartışma Meclis Genel Kurulu’nda da gündem oldu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Meclis Genel Kurulu’nda RTÜK’te boş üyelik için yaşanan gelişmeleri özetleyen konuşmasında 1 Temmuz tarihinde Taha Yücel'in istifasıyla boşalan RTÜK üyeliği için Meclis Başkanlığı'na gönderilmesi gereken yazının bağımsız milletvekili Mehmet Ali Çelebi AK Parti’ye katıldıktan sonra geldiğine dikkat çekti, "Bir kamu kurumunun siyasi saiklerle TBMM üzerinde vesayet kurmaya çalışmasını burada İYİ Parti olarak protesto ediyoruz. Biz, Türk milletinin iradesinin tecelligâhı olan Gazi Meclisin itibarının, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin siyasi mühendislik ve hesaplarına feda edilmesine müsamaha göstermeyeceğimizi dile getiriyoruz. Orta yerde bir muvazaa vardır, bu muvazaa herkesi kuşatmıştır maalesef, Üzülerek söylüyorum. RTÜK Başkanı bu muvazaanın içindedir, AK Parti grubu bu muvazaanın içindedir” dedi.

‘KİMSEYE HAK VE HUKUKUMUZU GASBETTİRECEK KADAR DA ACİZ İNSANLAR DEĞİLİZ’

Meclis aritmetiğinin RTÜK’e üye seçimiyle ilgili AK Parti Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba’nın partisinden ve milletvekilliğinden istifasıyla yeniden değişime uğradığını belirten Dervişoğlu şöyle devam etti:
"Gümrükten mal kaçırmaya kalkışmanın bir anlamı yoktur. Biz burada bir kamu görevi yapıyoruz; dolayısıyla, işi siyasi yankesiciliğe tahvil ederlerse buradan açıkça ilan ediyorum ki Meclis çalışmaları noktasında sergilediğimiz hoşgörünün asgarisini bile bu saatten sonra görmeleri mümkün olmayacaktır. Hiç kimseden adalet dilenmiyorum, kimseden hak dilenmiyorum, öyle bir şeyim yok yalnız, hakkın, hukukun ve adaletin uygulanmasını istiyoruz. Kimseye hak ve hukukumuzu gasbettirecek kadar da aciz insanlar değiliz. Bizim de İç Tüzük'ten kaynaklı birtakım haklarımız vardır, bu hakları sonuna kadar kullanacağız. Centilmenlikten istifade edilebilmesi, siyasi iklimin yumuşatılabilmesi, Meclis çalışmalarının ve faaliyetlerinin doğru bir biçimde sürdürülebilmesi noktasında bu zamana kadar gösterdiğimiz hoşgörü madem ki istismar edilecek, görelim bakalım "uzun çarşı boydan boya" diyorum."

CHP: SİYASİ YANKESİCİLİK

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de konuşmasında ASELSAN Genel Müdür Yardımcılığı görevine atanan Taha Yücel’in 28 Haziran’da RTÜK'ten istifa ettikten sonra Meclis’e yeni üye seçimi için göndermesi gereken yazının 12 Ekim günü, yani 1 bağımsız milletvekili AK
Parti’ye katıldıktan sonra gönderildiğini hatırlattı. Özel, "Bu bir tenezzül meselesi. 1 RTÜK üyesi İYİ Parti'de değil, AK Parti'de olsun diye buna tenezzül ederseniz millet bu yaptığınız siyasi yankesiciliğin bedelini en ağır şekilde ödetir. "Erdemliler hareketi" diye yola çıkan bir hareket, yirmi yıl sonra siyasi yankesicilik yapıyorsa, buna tenezzül ediyorsa ve Anayasa Komisyonu Başkanlığı'ndan gelen bir Meclis Başkanı buna alet oluyorsa, bu, muhalefet için çok elverişli bir durumdur" dedi.

HDP: BU BİR KUMPASTIR

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da boşalan RTÜK üyeliği seçimiyle ilgili gelişmeleri değerlendirdi, “RTÜK üyeliği için yapılan kumpasın, kaçırmanın, hukuksuzluğun, siyasi etikle bağdaşmayan olayların kesinlikle karşısındayız; hangi parti olursa olsun bunun kabulü bizim için mümkün değildir, karşısındayız. Bu bir kumpastır” dedi.

AK PARTİ: BUNA TRANSFER DERSENİZ VALLAHİ ÇOK AYIP 

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Çelebi’nin AK Parti’ye geçişinin RTÜK üyeliği ile ilişkilendirilmesini reddeden konuşmasında, seçimin usule, kanuna, mevzuata uygun yapılacağını söyledi, "İddia edildiği gibi vekil transferi vesaire bizim işimiz değil. Mehmet Ali Çelebi Bey'in neden ayrıldığını okursam mahcup olursunuz. Bu iş yeni bir iş değil, Mehmet Ali Bey uzun zamandan beri neden Cumhur İttifakı'yla olduğunu, neden bu konuda adım attığını söylüyor. RTÜK'le ne alakası var bunun?” dedi.

RTÜK'le ilgili meselenin vekil transferi değil, bir matematik tartışmasının konusu olduğunu söyleyen Turan, "Ben hukukçuyum, o irade RTÜK'teki istifanın olduğu gün mü hüküm doğar, seçimin olduğu gün mü hüküm doğar, Meclis Başkanlığı'nın yazdığı gün mü hüküm doğar; bu, tartışma konusu. Bu tartışılabilir ama buna, böyle, yandan laf atarak "transfer" derseniz vallahi çok ayıp" dedi.

RTÜK'le ilgili seçim süreci takviminin başladığını söyleyen Turan, "Bu takvime uygun, kanuna, mevzuata uygun olmasını hep beraber takip ederiz. Dolayısıyla bunun bugünden polemik konusu yapılmasını doğru bulmam" değerlendirmesi yaptı.

28 HAZİRAN’DAN 12 EKİM’E KADAR BEKLENİYOR: NİYET BELLİ

Tekrar söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Dervişoğlu, “Benim feryadım şudur: "Adalet ve Kalkınma Partisi hem Meclis Başkanı'nı hem RTÜK Başkanı'nı hem de kendisini töhmet altında bırakacak uygulamalara şayet imza atarsa bu onun alnına kara bir lekenin yapışmasına vesile olacaktır. Partinizin adında "Adalet" var, oraya "Adalet" ismini koyduğunuza pişmanmışsınız gibi davranmayınız” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Turan’ın sözlerine, “28 Haziran günü karar alınmış mı, üyelik bitmiş mi? O günden 12 Ekim'e kadar bir şeyi bekliyor, yazıyı yazmıyor. O katılımdan sonra yapıyorsun. Buradaki niyet belli" ifadeleriyle yanıt verdi.

'FAKIBABA’NIN DİLEKÇESİ KABUL EDİLMEDİ, NOTER’DEN GÖNDERİLMESİ İSTENDİ' İDDİASI

CHP’li Özel konuşmasında ayrıca AK Parti’den istifa eden Fakıbaba'ya "Dilekçeniz kabul edilmedi noterden yollayın" diye bildirim yapıldığı iddiasını gündeme getirdi, “Tek taraflı bir kurum istifa, aleniyet kazandı mı biter. Bugüne kadar hangi milletvekiline yapmışız? Ayrıca Recep Tayyip Erdoğan'ın "İstifa eden bir milletvekili oyu ne niyetle alıyor, sonra ne yapıyor? Ahlaklı olsaydı milletvekilliğinden de istifa ederdi." konuşmasını hatırlatırım. Millet İttifak'ından Cumhur İttifakı karşıtı propagandalar yapıp, oy toplayıp size geçene de sizdeki faaliyetini bırakıp başka partiye geçene de aynı muameleyi yapmak lazım. Sayın Fakıbaba Erdemliler Hareketi'yle yola çıkmış ama bugünkü siyasi yankesicilik çizgisine gelmiş, çizgiden ayrışmış ama ben bunu hepimize ve herkese örnek olması gereken bir tutum olarak değerlendiriyorum. Siz yapılanı savunabiliyorsanız, bu siyasi mühendislik olaylarını savunabiliyorsanız siz de kuruluş felsefenizden başka yere savrulmuş olursunuz, takdir sizin” dedi. (DUVAR)