'RTÜK Başkanı, boş kontenjan İYİ Parti'ye geçtiği için bildirim yapmıyor'

RTÜK Üyesi Taşcı, Başkan Ebubekir Şahin’in AK Parti kontenjanından seçilen Taha Yücel’in istifasıyla boşalan RTÜK üyeliği İYİ Parti'ye geçtiği için bildirim yazısını TBMM’ye göndermediğini söyledi.

Ebubekir Şahin
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti kontenjanından seçilen Taha Yücel’in RTÜK üyeliğinden istifasının ardından, partilerin son milletvekili sayısına göre İYİ Parti kontenjanından bir üyenin RTÜK’e seçilmesi bekleniyor. Adana Milletvekili İsmail Koncuk’un İYİ Parti'ye ve Kayseri Milletvekili Baki Ersoy’un MHP’ye dönmesi nedeniyle değişen Meclis aritmetiğinin ardından AK Parti üyeliği kaptırmamak için çözüm arıyor.

MECLİS'TE SEÇİM YAPILMASI GEREKİYOR

Biri başkan olmak üzere 9 üyeden oluşan RTÜK Üst Kurulu, Meclis'te yapılan seçimde grubu bulunan siyasi partilerin oranına göre belirleniyor. 6 yıl görev süresine sahip RTÜK üyeleri için boşalan koltukları için yapılan seçimlerde, kontenjanlarına göre bir üye belirleniyor. AK Parti kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen Taha Yücel, ASELSAN genel müdür yardımcılığına geçmesi nedeniyle haziran ayında RTÜK üyeliğinden istifa etmişti. Bu nedenle bu ay Meclis'te seçim yapılması gerekiyor. Ancak o dönem AK Parti’de görülen RTÜK üyeliği kontenjanında Zafer Partisi'nden istifa eden Kayseri Milletvekili İsmail Koncuk’un 25 Mayıs’ta İYİ Parti'ye dönmesi hesaba katılmadı. İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu’nun CHP’den istifa etmesiyle birlikte AK Parti lehine dönen kontenjan, MHP’de bir gelişmeyle yeniden değişti. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarını eleştirdiği için MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin talimatı ve kesin ihraç talebiyle Merkez Disiplin Kuruluna sevk edilen Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, istifa etmesinin ardından yine Bahçeli’nin davetiyle 16 Temmuz’da partisine geri döndü. RTÜK üyeliği kontenjanı yine İYİ Parti'ye geçti.

'İYİ PARTİ'YE GEÇTİĞİ İÇİN BİLDİRİM YAPMIYOR'

Evrensel'den Birkan Bulut'un haberine göre, ancak RTÜK Yücel’in istifasıyla boşalan koltuk için Meclis'e bildirimde bulunmadı. Bu duruma tepki gösteren CHP kontenjanından seçilen RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in AKP kontenjanından seçilen Taha Yücel’in istifasıyla boşalan RTÜK üyeliği İYİ Parti'ye geçtiği için bildirim yazısını TBMM’ye göndermediğini söyledi. Oysa 1 ay içinde seçim yapılması gerektiğini belirten Taşcı, "Meclis'teki sandalye dağılımına göre üyelik İYİ Parti'nin. Kara kara düşünüyorlar. Son dakikada Meclis aritmetiğinde değişiklik olmazsa RTÜK’te parti kontenjanlarının dağılımı şöyle olacak: AKP 4, CHP 2, MHP 1, HDP 1, İYİ Parti 1" dedi.

Ebubekir Şahin’in başkanlığını yaptığı RTÜK Üst Kurulu'nda, AK Parti kontenjanından Orhan Karadaş, Mehmet Daniş ve Nurullah Öztürk, CHP kontenjanından Okan Konuralp ve İlhan Taşçı, MHP kontenjanından Deniz Güçer ve HDP kontenjanından Ali Ürküt bulunuyor. (HABER MERKEZİ)