Roboski Katliamı'nda hayatını kaybedenler anıldı: Adalet istiyoruz

Roboski köyünde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu hayatını kaybeden 34 kişi, katliamın yıl dönümünde mezarları başında anıldı. Anmada katliamın sorumlularının yargılanması istendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde TSK’ye ait savaş uçaklarıyla bombalanarak öldürülen 19’u çocuk 34 kişi, katliamın 12’nci yılında anıldı.

Evrensel Gazetesi'nin haberine göre, katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları, katledilenlerin fotoğrafları ile birlikte "Roboski Şehitleri Mezarlığı"na yürüdü.

Anmaya Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan ve EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçük, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bayram, Diyarbakır, Batman, Mardin, Van, Şırnak baro başkanları ile çok sayıda kurum ve siyasi parti temsilcisi katıldı.

BAYINDIR: FAİLLER BELLİ FAKAT KİMSE YARGILANMADI

DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, 12 yıl önce gerçekleşen katliamın faillerinin bilindiğini dile getirerek, "Fakat kimse yargılanmadı. Bunun üzerini kapatmak istiyorlar. Kürt düşmanlığı bu dağlar kadar büyüdü. Kürt meselesini burada saklamak istiyorlar. Kürt sorunu çözümü Roboski ile başlar ve Apê Musa’nın katillerini yargılamakla devam eder. Bundan başka çare yok. Roboski katillerini annelerimizin önüne getirene kadar mücadelemize devam edeceğiz. Bunu yaptığımız zaman Kürt sorununun çözüm yolu başlayacak. Bu düşmanlığı ve zulmü kabul etmiyoruz" dedi.

ASLAN: BARIŞ VE KARDEŞİLİK MÜCADELESİNİ SÜRDÜRECEĞİZ

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan, 12 yıldır acıların hâlâ taze olduğunu, bu süreçte yargılamaların yapılmadığını ve katliamı yapanların korunduğunu dile getirdi.

Katliamda çocukların, eşlerini, babalarını, kardeşlerini kaybedenlerin acılarıyla baş başa kaldığını söyleyen Aslan, "Aradan geçen 12 yılda barış ve adalet talebi değişmedi. Katliamı yapanların yargılanarak cezalandırılmasını talep ediyoruz. Adalet yerini bulsun istiyoruz. Aradan geçen 12 yılda barış isteyenler olarak 20 Temmuz Suruç, 20 Ağustos Beybahçe, 10 Ekim Ankara katliamlarına uğradık" ifadelerini kullandı.

İktidarın Kürt sorununu demokratik bir biçimde çözmek yerine savaş politikalarını sürdürmeye devam ettiğini belirten Aslan, "Bugün görüyoruz ki hâlâ binlerce Kürt siyasetçi cezaevlerinde tutuluyor, hâlâ bölgede operasyonlar sürüyor. Biz artık bu operasyonların, çatışmaların son bulmasını istiyoruz. Türkiye’de gerçek anlamda hak eşitliğine dayalı eşit yurttaşlık hakkıyla bir arada yaşamak istiyoruz. Barış ve kardeşlik mücadelesini sürdüremeye devam edeceğiz" diye konuştu.

HATİMOĞULLARI: SÖZ KONUSU EZİLENLER OLUNCA YASA RAFA KALDIRILIYOR

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "Roboski Katliamı dünya tarihinde unutulmayacak, acısı hiçbir zaman dinmeyecek. İnsanlık dışı utanç ve savaş manzarası olan bir katliam yaşandı bu topraklarda" dedi.

Kürt sorununun çözümsüz bırakıldığını söyleyen Hatimoğulları, "40 yılı aşkın süredir Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözülmesini engelleyen, Kürt halkına katliam ve çatışmaları dayatan bu devlet anlayışını bu iktidar varlığını devam ettirmektedir" dedi.

"Dönemin Başbakanı şimdinin Cumhurbaşkanı çıkıp bu olayı açıklayana kadar herkes bu suçun bir ortağıdır. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sorumluları, Milli Savunma Bakanı, dönemin Genelkurmay Başkanı çıkıp bu olayı açıklayana ve hesabını verene dek herkes bu suçun ortağıdır" diyen Hatimoğulları, "Söz konusu Kürt olunca Anayasa da yasa da işlemez. Söz konusu bu ülkenin ezilenleri ve sömürülenleri olunca o zaman yasalar rafa kaldırılır. Vicdan zaten hiç olmaz" ifadelerini kullandı.

İZMİR EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ: ADALET İSTİYORUZ

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Roboski Katliamı’nın 12'nci yıl dönümünde yaşamını yitirenleri anmak ve katliamı protesto etmek amacıyla basın açıklaması düzenledi.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde düzenlenen açıklamada, "Roboski katliamını unutma, unutturma" yazılı pankart açılarak, "Roboski’yi unutma unutturma" ve "Katil devlet hesap verecek" sloganları atıldı.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına ortak açıklamayı yapan Memiş Sarı, "Parçalanmış vücutlardan arda kalanların, aileler tarafından toplanıp battaniyeler içinde sıra sıra katırlarla getirildiğini gösteren fotoğraflar bu ülkenin yakın tarihinin en büyük trajedilerinden birinin belgeleri olarak zihinlere kazındı. Annelerin çığlıkları ve yaktıkları ağıtlar hâlâ kulağımızda" dedi.

Katliamın ardından tarafsız ve bağımsız bir soruşturma gerçekleşmediğini ve verilen takipsizlik kararları nedeniyle hiçbir zaman hiçbir şekilde bir yargılama yapılmadığını söyledi.

"Katliamın üzerinin örtüldüğünü" belirten Sarı, şöyle devam etti:

"Artık bu ülkede, kalın perdelerin yırtılmasını, karanlıkların aydınlığa kavuşmasını, gerçeklerin tüm açıklığıyla, tüm çıplaklığıyla ortaya çıkmasını talep ediyoruz. Bunu biz yapacağız. Adalet istiyoruz. Adalet hakkımız. Gerçekleri bilmek hakkımız. Kararlıyız; Roboski’yi de, yaşanan benzer katliamları da, cezasızlık politikaları ile derin çukurlara gömmeyi ve hafızasızlığı hâkim kılmayı amaçlayan güçlere karşı teslim olmayacağız. Hakikat ve adalet arayışımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Unutmayacağız, unutturmayacağız." (DUVAR)