Reuters'a konuşan ABD'li yetkili: Biden Erdoğan'a aceleci davranışlardan kaçınma mesajı verecek

ABD'li bir yetkili, Erdoğan-Biden görüşmesi öncesinde yaptığı açıklamada "ABD Başkanı'nın ilişkilerde aceleci davranışlardan kaçınılması mesajını vereceğini" söyledi. Görüşme, TSİ 12.10'da yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya'nın başkenti Roma'daki G-20 Liderler Zirvesi sürerken, Türkiye'de gözler Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden'la bugün yapacağı görüşmeye çevrildi. Görüşmenin TSİ 12.10'da yapılacağı açıklanırken, Amerikan yönetiminden üst düzey bir yetkiliye göre Biden Erdoğan’a, 'aceleyle karar alınan adımların ikili ilişkilere fayda getirmeyeceği ve krizlerden kaçınılması gerektiği' mesajını verecek.

Reuters'a konuşan yetkili, geçtiğimiz hafta 10 büyükelçi krizine atıfta bulunarak, "Başkan kesinlikle, gelecekte o tür krizlerden kaçınmanın bir yolunu bulmamız gerektiğini ve aceleci davranışların ABD-Türkiye ortaklığı ile ittifakına fayda getirmeyeceğini söyleyecek" dedi.  

Yetkili,  Erdoğan ABD Büyükelçisi'ni sınırdışı etmiş olsaydı iki lider arasındaki görüşmenin yapılmayacağını da ekleyerek, bu meselenin 'en azından şu an için' çözüldüğünü belirtti.

Erdoğan ile Biden'ın görüşmesinde, Türkiye'nin bir NATO müttefiki olarak Rus yapımı S-400 hava sistemleri alması gerekçesiyle çıkarıldığı F-35 programı için ödediği 1.4 milyar doların karşılığında F-16 savaş jetleri alıp almayacağı konuşulacak. İki lider, Suriye ve Libya gibi bölgesel konuları da ele alacak. Görüşmede insan hakları ve demokrasinin de gündeme gelmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)