Reuters, Gülistan Sönük ile konuştu: 'HÜDA PAR, kadın olduğum için beni rakip olarak görmedi'

Reuters'a konuşan Batman Belediye Başkanı Gülistan Sönük, "HÜDA PAR, kadın olduğum için beni rakip olarak görmedi. İstedikleri son şey, genç bir kadına karşı kaybetmekti" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 31 Mart'ta düzenlenen yerel seçimlerde, 81 kentin 11'inde kadın belediye başkanları seçildi. İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, "Muhalefetin seçim başarısının ardından Türkiye, yeni kadın belediye başkanları kazandı" başlığı ile haberi okuyucularına duyurdu.

'SEÇİM ZAFERİNE YELKEN AÇTI'

Seçim sonuçlarının bir 'dönüm noktası' niteliğinde olduğunu yazan Reuters, Batman'da en yakın rakibi HÜDA PAR adayı Serkan Ramanlı ile arasındaki 50 puan fark ile belediye başkanı olan DEM Partili Gülistan Sönük ile konuştu. Haberde, şu ifadeler yer aldı: "Sönük, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidardaki AK Parti'sine ve müttefiklerine bir dönüm noktası niteliğinde bir yenilgi yaşatan yeni kadın belediye başkanları dalgasının bir parçası olarak, hafta sonu Türkiye'nin muhafazakar merkezinde seçim zaferine yelken açtı."

'HÜDA PAR, BENİ RAKİP OLARAK GÖRMEDİ'

Yerel seçimlerine, toplumsal cinsiyet eşitliği ve erkek şovenizmine karşı bir duruşu simgelediğini dile getiren Sönük, şöyle konuştu: "Seçim iki keskin çizgi arasında gerçekleşti. Biri kadını ikinci sınıf gören zihniyet, diğeri ise kadının özgürlüğünü savunan zihniyetti. Halk ikinciyi tercih etti."

"HÜDA PAR, beni kadın olduğum için rakip olarak görmedi" diyen Sönük, "İstedikleri son şey, genç bir kadına karşı kaybetmekti. Bu beni inanılmaz derecede gururlandırıyor" ifadelerini kullandı.

'ERDOĞAN VE AK PARTİ'NİN EN KÖTÜ YENİLGİSİ'

31 Mart seçimlerini "Erdoğan ve AK Parti'nin en kötü yenilgisi" sözleriyle niteleyen Reuters'ta, "Ana muhalefetteki CHP'nin büyük şehirlerin çoğunu ve birçok merkezi ili kazandığı seçimler, Erdoğan ve iktidardaki AK Parti'nin yirmi yılı aşkın iktidarındaki en kötü yenilgisini simgeliyor" denildi.

2019 yılında düzenlenen son yerel seçimde sadece 4 kadın belediye başkanının seçildiğini de hatırlatan Reutrs'ta, şu ifadelere yer verildi: "Kadınların siyasi temsilindeki artış, eleştirmenlerin, Erdoğan'ın yönetimi altında son yıllarda kadın haklarının gerilediğini söylediği bir dönemde gerçekleşti ancak Ankara bu suçlamaları reddediyor. Türkiye, 2021 yılında toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele eden uluslararası bir anlaşma olan İstanbul Sözleşmesi'nden, aile değerlerini tehdit ettiği gerekçesiyle çekildi."

İl Seçim Kurulu'ndan mazbatasını alan Sönük, gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söylemişti: "Ama biz bir kişi değil bin kişiyiz. Bir günlük siyasi mücadelenin değil, 25 yıllık yerel yönetimler siyasi mücadelesinin tecrübe ve deneyimleriyle belediyelerimizi devraldık. Bu tecrübe ve deneyimle kentimizi yeniden inşa edeceğiz."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)