Reuters: Euro Bölgesi'nde enflasyon yüzde 8,1'le zirve yaptı

Euro Bölgesi'nde, mayısta yıllık enflasyon yüzde 8,1'e ulaşarak kayıtlardaki en yüksek seviyeye ulaştı. Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki aylarda faiz oranında artışa gideceği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Euro Bölgesi'nde nisan ayında yüzde 7.4 olan enflasyon mayıs ayında yüzde 8.1'e yükselerek yeni bir rekor kırdı. Enflasyon böylece yedi ay üst üste rekor serisini sürdürdü. Enflasyon, Avrupa Merkez Bankası'nın yüzde 2'lik hedefinin çok üzerinde seyrediyor. 

Reuters'in haberine göre, Commerzbank ekonomisti Christoph Weil, bu durumun Avrupa Merkez Bankası (ECB) üzerinde bir baskı yarattığını ve bankanın yüksek enflasyonu kontrol altına almak için para politikasını sıkılaştırmak zorunda kalacağını söyledi. Weil, “Euro Bölgesi'nde enflasyon problemi kötüleşiyor. Bugünün fiyat verileri, ECB'nin aşırı gevşek para politikasını sonlandırması için baskıyı artırıyor” şeklinde konuştu.

50 BAZ PUANLIK ARTIŞ ÖNERİLDİ

ECB Başkanı Başkanı Christine Lagarde ve Baş Ekonomisti Philip Lane, temmuz ve eylül aylarının her birinde 25 baz puan oranında faiz artırımına gidileceği sinyalini vermişti. Eğer bu adım atılırsa, banka 2011 yılından bu yana ilk kez faiz artırma kararı almış olacak. Ancak, politika yapıcılar ve ekonomistler, enflasyonun yakın zamanda düşüş eğilimine girmesini beklemediklerinden, bu artışın yeterli olmayabileceğini belirtiyor.

Avusturya, Hollanda ve Letonya merkez bankalarının başkanları, temmuzda 50 baz puanlık faiz artırımına gidilmesi gerektiğini söylemişti. Avrupa Merkez Bankası'nın bir sonraki faiz toplantısı 9 Haziran'da gerçekleşecek ve bankanın bu toplantıda devlet tahvil alımlarını sonlandırmaya karar vereceği belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)