Reuters: Anlaşmazlıklar Rusya'nın Türkiye'deki gaz merkezi planını geciktiriyor

Rusya'nın Türkiye'de yapmayı planladığı gaz merkezi projesinin, merkezin yönetiminin kimde olacağına ilişkin Moskova ve Ankara arasında yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle geciktiği ileri sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Türkiye'de bir 'gaz merkezi' oluşturma planlarının merkezin kimin yönetiminde olacağıyla ilgili anlaşmazlıklar sebebiyle geciktiği iddia edildi.

Reuters'a konuşan proje hakkında bilgi sahibi iki kaynak, Moskova ve Ankara'nın gaz merkezinin kimin kontrolünde olacağı konusunda yaşadığı anlaşmazlıklar sebebiyle planda gecikmeler olduğunu söyledi. Basına konuşmaya yetkisi olmadığı için isminin paylaşılmasını istemeyen bir kaynak, "Yönetimsel sorunlar var; merkezi kimin yönetmesi gerektiğiyle ilgili mücadele ediyorlar" iddiasında bulundu. Kremlin kontrolündeki Gazprom şirketine yakın ikinci kaynak da bu bilgiyi doğrulayarak yönetimle ilgili konularda bir 'sorun' olduğunu teyit etti. Gazprom ve Türkiye Enerji Bakanlığı ise yorum taleplerine yanıt vermedi.

PUTİN: TÜRKİYE'DE ELEKTRONİK BİR PLATFORM KURMAK İSTİYORUZ

Ukrayna savaşı sebebiyle Avrupa ülkelerinin enerji yaptırımı uyguladığı Rusya, doğalgazı doğrudan Rusya'dan satın almak isteyen ülkelere Türkiye üzerinden gaz satmak istiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu bağlamda Türkiye'de bir 'gaz merkezi' kurma niyetini Ekim 2022'de açıklamıştı. Moskova, halihazırda Mavi Akım ve Türk Akımı boru hatları üzerinden Türkiye'ye doğalgaz sağlıyor. Türk Akımı'ndan sağlanan gaz, buradan Macaristan, Yunanistan, Bosna Hersek, Romanya ve Sırbistan gibi ülkelere iletiliyor.

Putin, temmuzda yaptığı açıklamada, gaz merkezinin halen gündemlerinde olduğunu, Rusya'nın gaz satışları için Türkiye'de elektronik bir platform kurmak istediğini söylemişti.

'GAZPROM, BOTAŞ'A YOL HARİTASI SUNDU'

Öte yandan, Rusya'ya yaptırım uygulayan bazı Batılı ülkeler Türkiye'de kurulacak herhangi bir gaz merkezinin, Rus gazının başka kaynaklardan gelen gazla karıştırılarak Moskova'ya gaz ihracatını gizleme fırsatı vereceğinden duyduğu endişeyi dile getiriyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 4 Eylül'de Soçi'de bir araya gelen Putin, Gazprom'un gaz merkezi için BOTAŞ'a bir yol haritası sunduğu bilgisini paylaşmıştı. Putin'in açıklamasına göre, söz konusu yol haritasında bir ortak çalışma grubu oluşturma, yasal çerçeveyi çizme ve satın alınan gazın ticareti ve sevkiyatı ile ilgili şemalar vardı. 

Kremlin de gaz merkezi projesinin, sonuç vermesi için zamana ihtiyaç olan karmaşık bir proje olduğunu söylemişti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, şubatta yaptığı açıklamada, Maraş depremleri sebebiyle projede gecikmelerin olabileceğini kaydetmişti. (DIŞ HABERLER)