Reuters: ABD, Türkiye aracılığıyla İran'a mesaj gönderdi

Reuters haber ajansına konuşan Türkiyeli diplomatik bir kaynak, İran'ın İsrail'e saldırısından önce Türkiye'yi de bilgilendirdiğini söyledi.

Fotoğraf: Arşiv/ AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın, İsrail'e hava saldırısından 72 saat önce 'bölgedeki dost ve komşulara bilgilendirme yapıldığı' yönündeki açıklamasının ardından Türkiyeli bir kaynak bu ülkeler arasında Türkiye'nin de olduğunu söyledi.

Reuters haber ajansına açıklamada bulunan, ismi verilmeyen Türkiyeli bir diplomatik kaynak, İran'ın İsrail'e düzenlemeyi planladığı saldırı öncesinde Türkiye'yi bilgilendirdiğini belirtti. Kaynağın açıklamasına göre, ABD de İran'a Ankara aracılığıyla bir mesaj göndermiş ve söz konusu operasyonun 'belirli sınırlar içinde olması gerektiğini' kaydetmişti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: GEREKLİ GİRİŞİMLER YAPILMIŞTIR

Bu haberin basına yansımasından bir süre sonra Dışişleri Bakanlığı da bölgedeki durum hakkında yazılı açıklama yaptı. 'Yaşanan hadise öncesinde İran ve ABD makamlarıyla görüşerek itidal çağrısında bulunulduğunu' ifade eden Dışişleri Bakanlığı, "Tarafların karşılıklı beklenti ve mesajları da ülkemiz üzerinden iletilmiş, tepkilerin orantılı olması yönünde gerekli girişimler yapılmıştır" ifadelerini kullandı.

Bu hafta başında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, mevkidaşı Hakan Fidan'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, yapılan bu görüşmede Orta Doğu'da gerilimin tırmanmasının kimsenin yararına olmayacağının altı çizilmişti.

ABDULLAHİYAN: KOMŞULARIMIZI 72 SAAT ÖNCE BİLGİLENDİRDİK

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, bugün basın toplantısında yaptığı açıklamada, İran'ın dün gece İsrail'e düzenlediği hava saldırıları hakkında konuşmuştu. Bakan Abdullahiyan, İran'ın İsrail'e yönelik yüzlerce insansız hava aracı (İHA) ve füzeyle düzenlediği saldırıdan 3 gün önce komşularına bilgilendirme yaptığını söylemişti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Abdullahiyan, "Operasyonlarımızdan yaklaşık 72 saat önce, bölgedeki dostlarımızı ve komşularımızı İran'ın İsrail'e yanıtının kesin, meşru ve geri döndürülemez olduğu konusunda bilgilendirdik" ifadelerini kullanmıştı.

FİDAN VE ABDULLAHİYAN TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da bugün İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ile bir telefon görüşmesi yaptı. İran’ın 13 Nisan gecesi İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği misillemenin ardından Türkiye'nin bölgede daha fazla tırmanma olmasını istemediğini ileten Hakan Fidan, gerilimi artıracak adımların sona ermesinin arzu edildiğini aktardı.

Abdullahiyan da İsrail’e karşı misilleme operasyonunun sona erdiğini, İran’ın saldırıya uğramadığı takdirde yeni bir harekata girişmeyeceğini söyledi. Abdullahiyan, İran’ın yeni bir saldırıya uğraması halinde bu defa daha güçlü bir karşılık vereceğini belirtti.

Ne olmuştu?

İsrail, İran'ın Suriye'nin başkenti Şam'daki konsolosluk binasına 1 Nisan 2024 tarihinde hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan ikisi general rütbesinde toplam yedi kişi hayatını kaybetmişti. İran, İsrail'in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu. İsrail de İran'ın saldırılarına karşılık vereceğini bildirmişti.

İran dün İsrail'e yüzlerce İHA, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmış, bazı askeri hedeflerin vurulduğunu açıklamıştı. İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini belirtmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)