Reisi, Putin'le görüştü: 'Eylemlerimiz zorunlu ve sınırlıydı'

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Rusya Devlet Başkanı Putin'le telefon görüşmesinde, 'gerginliğin gelecekte artmasından yana olmadıklarını' söyledi. İsrail Savaş Kabinesi, bugün 3'üncü kez toplanacak.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Savaş Kabinesi'nin, İran'ın 'misilleme' saldırısına verilecek yanıtı görüşmek üzere üçüncü kez bir araya gelmesi beklenirken, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştü. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, İran tarafının talebi üzerine Putin, Reisi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

AA'nın aktardığına göre, 'İsrail'in, İran'ın Suriye'deki diplomatik temsilciliğine saldırması ve İran'ın buna karşı önlemler almasının ardından Orta Doğu'da oluşan durumun' değerlendirildiği görüşmede Putin, 'tüm tarafların itidal sergileyeceği ve tüm bölge için feci sonuçlara yol açabilecek yeni gerginliğe izin vermeyeceği' umudunu paylaştı.

REİSİ: GERGİNLİĞİN ARTMASINDAN YANA DEĞİLİZ

İran Cumhurbaşkanı Reisi ise Putin'le görüşmesinde 'İran'ın bu eylemlerinin zorunlu ve sınırlı olduğunu, gerginliğin gelecekte artmasından yana olmadıklarını' söyledi.

İki lider görüşmede, 'Filistin-İsrail meselesine çözüm bulunmamasının Orta Doğu'daki olaylara neden olduğunu' belirterek, 'Rusya ve İran'ın Gazze Şeridi'nde acilen ateşkesin sağlanması, zor olan insani durumun hafifleştirilmesi, krizin siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesi için gerekli koşulların oluşturulması' yönündeki ilkeli pozisyonlarını teyit etti.

Rusya ile İran arasındaki ilişkilerin de ele alındığı görüşmede, altyapı projelerinin uygulanması dahil çeşitli alanlarda işbirliğinin gelecekte geliştirilmesinin önemi vurgulandı.

SAVAŞ KABİNESİ, SALDIRIDAN SONRA 3'ÜNCÜ KEZ TOPLANACAK

Öte yandan, Reuters haber ajansına açıklama yapan bir yetkili, İsrail Savaş Kabinesi'nin bugün İran'ın İsrail'e yönelik ilk doğrudan saldırısına verilecek yanıta karar vermek üzere saldırıdan bu yana üçüncü kez bir araya geleceğini söyledi. 

İsrail, İran'ın Suriye'nin başkenti Şam'daki konsolosluk binasına 1 Nisan Pazartesi günü hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan ikisi general rütbesinde toplam yedi İranlı yetkili ve altı Suriye vatandaşı ölmüştü. İran, İsrail'in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu. İsrail ise İran'ın saldırısına karşılık vereceğini bildirmişti.

İran, 13 Nisan'ı 14 Nisan'a bağlayan gece İsrail'e yüzlerce kamikaze insansız hava aracı (İHA), balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmıştı. İran bazı hedeflerin vurulduğunu, İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini açıklamıştı. İsrail basını, Tel Aviv yönetiminin İran’ın hava saldırısına karşı 'açık ve etkili' şekilde karşılık verme kararı aldığını aktarmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)