İran'dan İsrail'e: Cevabı saatler değil saniyeler içinde verilir

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Bakıri, İran'ın İsrail'e saldırısının ülkesinin 'meşru müdafaa çerçevesinde askeri ve savunma kapasitesini ortaya koyduğunu' savundu.

İran'ın İsrail'e hava saldırısının ardından başkent Tahran'da kutlama ve gösteriler yapıldı. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkesinin 13 Nisan gecesi İsrail'e düzenlediği insansız hava aracı (İHA) ve füze saldırısının ardından konuya ilişkin açıklama yaptı.

Reuters'ın İran Öğrenci Haber Ajansı'ndan (ISNA) aktardığına göre, Katar Emiri Temim bin Hamad es-Sani'yle telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Reisi, Es-Sani'ye, "Herhangi bir fail tarafından İran'ın çıkarlarına karşı gerçekleştirilecek en küçük eyleme kesinlikle sert, yaygın ve acı verici bir yanıt verileceğini kategorik olarak ilan ediyoruz" dedi. Katar Emirlik Divanı'ndan yapılan açıklamada da Es-Sani ile Reisi'nin dün akşam bir telefon görüşmesi yaptığı ve Gazze'de ateşkes konusunun ele alındığı bilgisi verildi. 

KATAR EMİRİ: HER TÜRLÜ GERİLİM AZALTILMALI

Katar'dan yapılan açıklamada, görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler ve bunların güçlendirilmesine yönelik imkanların, bölgesel ve uluslararası meseleler ile Gazze'de ateşkes konusunun ele alındığı belirtildi. Katar Emiri'nin görüşmede, 'her türlü gerilimi azaltma ve bölgede çatışmaların yayılmasını önlemenin zorunlu olduğunu' vurguladığı kaydedildi.

BAKIRİ: TEPKİMİZ DAHA SERT, GÜÇLÜ VE HIZLI OLUR

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bakıri de İsrail'in muhtemel saldırısına saniyeler içinde karşılık vereceklerini söyledi. Devlet televizyonunda katıldığı bir programda konuşan Bakıri, İsrail'in İran'ın Şam'daki konsolosluğuna saldırarak 'stratejik hata' yaptığını savundu.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, İran'ın bu sayede meşru müdafaa çerçevesinde askeri ve savunma kapasitesini ortaya koyduğunu savunan Bakan Yardımcısı Bakıri, "Siyonist rejimin, başka bir hata yapması durumunda 12 gününün kalmayacağını ve cevabın günler veya saatler değil saniyeler içinde verileceğini bilmesi gerekiyor" dedi. İran'ın her türlü ihtimale hazır olduğunu belirten Bakıri, "Siyonistler ikinci hatayı yapmamalı çünkü İran'ın tepkisi daha sert, daha güçlü ve daha hızlı olacaktır" ifadelerini kullandı.

ABD SAVUNMA BAKANI: DESTEĞİMİZ SÜRECEK

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile yaptığı telefon görüşmesinde, ülkesinin İsrail'in savunmasına verdiği desteği sürdüreceğini belirtti.

Pentagon'dan yapılan açıklamada, Austin'in İsrailli mevkidaşı Gallant ile telefon görüşmesinde 'İran'ın İsrail'e 13 Nisan Cumartesi günü düzenlediği, ABD, İsrail ve müttefik kuvvetlerin ortak savunma operasyonuyla engellediği saldırıların sonuçlarını' ele aldığı ifade edildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Austin'in ülkesinin İsrail'in savunmasına desteğini ve 'stratejik bölgesel istikrar hedefini' teyit ettiği bildirildi.

Ne olmuştu?

İsrail, İran'ın Suriye'nin başkenti Şam'daki konsolosluk binasına 1 Nisan Pazartesi günü hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan ikisi general rütbesinde toplam yedi İranlı yetkili ve altı Suriye vatandaşı ölmüştü. İran, İsrail'in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu. İsrail ise İran'ın saldırısına karşılık vereceğini bildirmişti.

İran, 13 Nisan'ı 14 Nisan'a bağlayan gece İsrail'e yüzlerce kamikaze insansız hava aracı (İHA), balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmıştı. İran bazı hedeflerin vurulduğunu, İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini açıklamıştı. İsrail basını, Tel Aviv yönetiminin İran’ın hava saldırısına karşı 'açık ve etkili' şekilde karşılık verme kararı aldığını aktarmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)