'Rehine yakınlarına darp' iddiasıyla paylaşılan video futbol maçında çekilmiş

İsrail'de rehine yakınlarının polis tarafından bir eylem sırasında darp edildiği anları gösterdiği iddia edilen videonun üç gün önce Kudüs'te yapılan bir futbol maçında çekildiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sürerken, sosyal medyada da 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden saldırılara ilişkin gerçeği yansıtmayan bazı haber ve videolar da paylaşılıyor. Son olarak paylaşılan bir videonun İsrail'de rehine yakınlarının protestosu sırasında polisin protestocuları darp ettiği esnada kaydedildiği iddia edildi.

Bu iddialar ışığında söz konusu videoyu inceleyen Teyit doğrulama platformu, iddiaların gerçeği yansıtmadığını, videonun bir futbol maçı sırasında kaydedildiğini ortaya koydu.

ARBEDEYİ KAYDA ALAN GAZETECİ DE DARP EDİLMİŞ

Videodan alınan çeşitli görüntüler, Google’ın görsel arama servisinde araştırıldığında, videonun kaynağına ulaşmak mümkün. Videoyu kaydeden kişi, videonun sonunda da görünen İsrailli gazeteci Chaim Levinson. Levinson, videoyu 20 Ocak 2024'te Kudüs’teki Teddy Stadyumu’nda Hapoel Jerusalem-Hapoel Beer Sheva maçı sırasında kaydetmiş.

Levinson’ın çalıştığı Haaretz gazetesinin haberine göre, maçın 25’inci dakikasında Teddy Stadyumu’nun dışına gelen Levinson, gördüğü arbedeyi kayda almaya başlamış. Sivil bir polisin taraftarları darp ettiğini gören gazeteci, polisi yakalayarak taraftara neden saldırdığını sorunca kendisi de saldırıya uğramış. Bu saldırı anları Levinson’ın kaydettiği videoda da görülüyor. Olayın basına yansımasının ardından bir açıklama yapan polis yetkilileri, stadyumdaki taraftarların polis memuruna saldırdığını ve bu sebeple dışarı çıkarıldıklarını söylemiş. Levinson’a yapılan saldırıyla ilgiliyse soruşturma başlatılacağını eklemiş. 

SEBEP, STADYUMDA SİGARA YASAĞI

Açıklamada olayların başlama sebebi olarak da stadyumda sigara içme yasağını uygulamaya çalışan polisle taraftarın karşı karşıya gelmesi gösterilmiş. Olayın üzerine bir açıklama yapan Hapoel Jerusalem kulübü de polisin davranışını kınamış. Kudüs’te yaşanan olayın, Netanyahu’nun evinin önündeki protestolarla ilgisi olduğuna kanıt yok.

19 Ocak 2024 gecesi İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun konutunun önünde toplanan ve aralarında Gazze'de tutulan rehinelerin yakınlarının da bulunduğu protestocular, Hamas’ın elinde olan rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu. Protestocular Netanyahu’nun Kayserya kentindeki konutundan yüz metre mesafede yol kenarında çadırlarda kamp kurmuştu. Haberlerde polisin izniyle düzenlendiği belirtilen protestolara, polis müdahalesi olduğunu gösteren bir kanıt bulunmuyor.

Teyit, bu bulgular ışığında, incelenen videoyla ilgili şu sonuca vardı: Video, bir futbol maçı sırasında kaydedilmiş. Videoda sivil bir polisin taraftarları darp ettiği görülüyor. Videonun İsrail’deki rehinelerin yakınlarının Netanyahu’nun evinin önünde düzenlediği protestolarla bir ilgisi bulunmuyor. (DIŞ HABERLER)