Recep Hantaş davasında polise ceza yok

Diyarbakır'da 2019 yılında Recep Hantaş'ın ölümüne dair davada, sanık polis hakkında "ceza verilmesine yer olmadığı" yönünde karar çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'da 20 yaşındaki Recep Hantaş’ın katı atık toplarken polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili sanık polis Kazım Bozkurt hakkında yeniden yargılama başladı. Bozkurt hakkında "ceza verilmesine yer olmadığı" yönünde karar verildi.

MA'nın haberine göre, yeniden yapılan yargılamanın ikinci duruşması bugün Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Bozkurt'un katılmadığı duruşmada avukatı hazır bulundu. Hantaş Ailesi'nin avukatı Mehmet Öner, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Ercan Yılmaz ve avukat Yakup Güven de duruşmada yer aldı.

Sanık polisin avukatı, yazılı dilekçe vererek, olayın "maksatlı" olmadığını, ölüme sebebiyet veren kurşunun kim tarafından atıldığının belli olmadığını, sanık tarafından atıldığı sabit olsa bile meşru savunma içerisinde olduğunu iddia etti. Avukat Öner, Güven ve Yılmaz, sanığın “Kasten öldürme” suçundan cezalandırılmasını istedi.

Mahkeme heyeti, sanık polis hakkında "ceza verilmesine yer olmadığı" yönünde karar verdi. Mahkeme kararında, sanığın polis memuru olduğu ve görevi gereğince ihbar üzerine maktulün bulunduğu yere gittiği, Hantaş'ın yüzünün bez ile örtülü şekilde olduğu, kendisine yapılan uyarı atışlarına rağmen ve ayağında vurulmasına rağmen durmadığı, koşmaya devam ettiği, koşma esnasında “bomba” diye bağırdığının tanık anlatımlarına yansıdığını ve olayın gerçekleştiği bölgenin “terör olaylarının" olduğu bölge olduğunu iddia etti.

“Hakkında tutuklama, gözaltına alma, zorla getirme kararı veya yakalama emri verilmiş olan kişilerin yada suçüstü halinde şüphelinin yakalanmasını sağlamamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde silah kullanma” yetkisi kapsamında sanığın eyleminin "Kanunun hükmünü yerine getiren kimseye ceza verilmez" hükmüne uyumlu olduğu ileri sürüldü. Bu gerekçelerle "ceza verilmesine yer olmadığı" yönünde hüküm kuruldu.

Mahkeme, silah, şarjör ve mermilerin iadesine, diğer evrak ve dosyaların delil olarak saklanmasına, Hantaş'ın elbiseleri ve üzerinde bulunanların ailesine iadesine karar verdi.

BİR HEYET ÜYESİNDEN ŞERH

Oy çokluğuyla verilen karara bir üye muhalefet şerhi düştü. Şerhte, "Sanığın görevli olduğu diğer polis memurları ile birlikte maskeli şahıslara yönelik ihbar üzerine olay yerine gittiği, bu aşamada yüzü maskeli maktulün kaçıyor olduğu, bölge her ne kadar terör bölgesi olsa da olay anın öncesi ve sonrası davranışlarının ve olay yerine intikal eden polis sayısının bu kasıt veya ihtimal ile oraya gitmediklerini gösterdiği, olay yerinde durdurulmak istenilen ve kaçarken sanık tarafından hedef alınarak öldürüldüğü anlaşılan maktulün ölümünden sanık açısından TCK 27/1 maddesi yollamasıyla sanığın taksirle öldürme suçundan cezalandırılması gerektiği görüşünde olduğumdan çoğunluğun sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığına şeklindeki kararına muhalifim" ifadeleri yer aldı.

Ne olmuştu?

20 yaşındaki Recep Hantaş, 14 Nisan 2019 tarihinde Yenişehir ilçesine bağlı Şehitlik Mahallesi'nde bulunan Sümer Park'ta katı atık toplarken polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi. Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Olası kastla adam öldürme” suçundan 25 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan polis Kazım Bozkurt, üzerine atılı suçu işlediğine dair her türlü şüpheden uzak delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat etti.

Cumhuriyet savcısı ve İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi avukatları, ilk derece mahkemesinin beraat kararını istinafa taşıdı. İstinaf başvurusunu değerlendiren Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, polis Kazım Bozkurt hakkında verilen beraat kararının hukuka aykırı olduğunu belirterek hükmün bozulmasına karar verdi.

(HABER MERKEZİ)

Etiketler recep hantaş dava