Ramazan Oruç çekildi, İBB direnişçilerinin görüşmeleri sürüyor

İBB'de işten çıkarmalar nedeniyle 64 gündür eylem yapan işçilerle yönetimin görüşmeleri sürüyor. İBB yönetiminin 'geri dönemez' şartını koştuğu Ramazan Oruç ise direnişten çekildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde işten çıkarılan ve 64 gündür direnişte olan işçilerle belediye yönetimi arasında süren görüşmelerde belediye yönetiminin öne sürdüğü "Ramazan Oruç geri dönemez" şartı, anlaşmayı zora soktu. Bunun üzerine Oruç, arkadaşlarının daha fazla mağduriyet yaşamaması için direnişten çekildiğini açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde (İBB) çalışan 557 terörist var" açıklamasından sonra hedef gösterilen, aralarında Barış Akademisyenleri ve KHK'lilerin de olduğu yaklaşık 150 işçi İBB yönetimi tarafından işten çıkarıldı. Bunun üzerine 11 işçi 4 Temmuz’da İBB Saraçhane binası önünde süresiz oturma eylemi başlattıklarını duyurdu. Eyleme başlayan işçilerin üç temel talebi var: "İşten çıkarılanların koşulsuz şartsız işe iadesi", "İBB yönetiminin yaşattığı mağduriyetler nedeniyle özür dilemesi" ve "çalışanların üzerindeki baskıların son bulması."

İBB’NİN HANGİ ŞARTI KABUL EDİLDİ?

64 gündür devam eden eylemde İBB yönetimi ile işçiler arasında bugüne kadar 5 görüşme gerçekleşti. Ancak görüşmeler işçiler istedikleri sonucu elde edemediği için tıkanıyordu. Uzlaşma sağlanamamasının en büyük nedeni ise İBB yönetimi tarafından işten çıkarılanlardan biri olan Ramazan Oruç olarak gösteriliyordu.

Oruç, çalıştığı İstanbul Planlama Ajansı'nda "ödenmeyen haklarına ve ağır çalışma koşullarına" itiraz ettiği için işten çıkarılmıştı. “İBB’de 557 terörist var” diye hedef gösterilenlerden değildi ancak işçilerin eylem kararını örgütleyenlerden biriydi. Bu nedenle Oruç İBB yönetimi tarafından sürekli ‘red’ alıyordu. Hatta yönetim tek şartlarını, “Ramazan Oruç’u kabul etmiyoruz” diyerek açıklıyordu.

'RAMAZAN ORUÇ' ŞARTINI İŞÇİLER REDDETTİ

İddiaya göre işten çıkarmalar, CHP İstanbul Yönetimi, CHP Genel Merkezi ve İBB Yönetimi arasında da fikir ayrılıklarına neden oldu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu işten çıkartmaların yanlış olduğunu, yanıltıldıklarını dile getirdi ve bu nedenle “arkadaşların mağduriyetlerini bir an önce giderin” talimatını verdi. Bunun üzerine temaslar hızlandırıldı. Bu görüşmelerin beşincisinde işçilerin talepleri kabul edildi ancak İBB yönetimi yine aynı şartı öne sürdü. “Ramazan Oruç ayrılsın” teklifini işçiler kabul etmedi.

Arkadaşlarının daha fazla mağdur olmasını istemeyen Ramazan Oruç ise bugün eylemden ve görüşmelerden çekileceğini Gazete Duvar’a açıkladı. Arkadaşlarıyla da konuşacağını belirten Oruç, kararının kesin olduğunun altını çizdi. Oruç bugün akşam saatlerinde direnişten çekildiğini açıkladı.

İşçilerin eylemi önümüzdeki günlerde de devam edecek.