Putin'den seçim sonrası 'zafer' konuşması, Navalni hakkında 'tutuklu takası' iddiası

Rusya Devlet Başkanı Putin, sandıkların kapanmasının ardından yaptığı konuşmada, tutuklu muhalif Navalni'nin ölümünden önce kendisini de kapsayan bir tutuklu takasını kabul ettiğini savundu.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'da 15-17 Mart tarihleri arasında yapılan devlet başkanlığı seçimlerini daha önce dört kez bu görevi yapan mevcut Devlet Başkanı Vladimir Putin kazandı. Rus devlet haber ajanslarından TASS'ın aktardığına göre, başkent Moskova saatiyle 07.00 itibarıyla, oyların yüzde 99,43'ü sayıldı. Putin ise bu oyların yüzde 87,32'sini aldı. 

Rusya Merkez Seçim Komisyonu'nun (CEC) resmi internet sitesinde yayınlanan verilere göre, Putin'in en yakın rakibi Nikolay Kharitonov yüzde 4,32 oy alırken, diğer iki aday Vladislav Davankov ve Leonid Slutsky'nin oy oranları sırasıyla yüzde 3,79 ile 3,19'da kaldı. 

PUTİN: EYLEMLERİN SONUÇ ÜZERİNDE ETKİSİ OLMAYACAK

Devlet Başkanı Putin, dün sandıkların kapanmasının ve ilk sonuçların gelmeye başlamasının ardından başkent Moskova'da bir 'zafer' konuşması yaptı. Putin, 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana devam eden Ukrayna savaşına işaret ederek 'özel askeri operasyonla ilgili görevleri yerine getirmeye öncelik vereceklerini' ve Rusya ordusunu güçlendireceklerini söyledi. Putin, , şubat ayında tutulduğu ceza kolonisinde şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Aleksey Navalni hakkında da ilk defa açıklamalarda bulundu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Putin, konuşmasında, "Önümüzde pek çok görev var. Ancak biz konsolide olduğumuza - kim gözümüzü korkutmak ya da bize baskı yapmak isterse istesin - hiç kimse tarihte başarılı olamamıştı. Şimdi de başarılı olamadılar. Gelecekte de başarılı olamayacaklar" ifadelerini kullandı. Seçimler sırasında yapılan protestolarla birlikte Rus muhalif Navalni'ye de değinen Rusya Devlet Başkanı, Navalni bağlantılı eylemlerin seçimin sonucu üzerinde hiçbir etkisi olmayacağını savundu.

PUTİN: NAVALNİ'NİN DE DAHİL OLDUĞU TUTUKLU TAKASINI KABUL ETMİŞTİM

Aleksey Navalni'nin şüpheli ölümü hakkında ilk defa açıklama yapan Vladimir Putin, muhalif siyasetçinin ölümünü 'üzücü bir olay' olarak nitelendirdi ve Navalni'nin de dahil olacağı bir tutuklu takası yapmaya hazır olduğunu savundu. Tutulduğu ceza kolonisinde hayatını kaybettiği açıklanan Rus muhalif Navalni'nin kurucusu olduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Maria Pevchik, şubat ayında Navalni'nin ölümü hakkında yaptığı açıklamada, Navalni'nin hayatını kaybettiği zamanda bir tutuklu takası kapsamında serbest bırakılmaya yakın olduğunu ileri sürmüştü.

Putin de açıklamasında, ismini vermediği kişilerin ölmeden günler önce Navalni'nin serbest bırakılmasını da öngören bir tutuklu takası teklifinde bulunduğunu belirtti. Putin, Batı'dan gelen bu teklife ilişkin olarak, "Benimle konuşanlar daha cümlelerini bitirmeden aynı fikirde olduğumu söyledim. Ama maalesef olanlar oldu" ifadelerini kullandı. 

OVD-INFO: EN AZ 74 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

ABD'nin NBC televizyon kanalının seçimlerin demokratik olup olmadığına ilişkin sorusunu da yanıtlayan Putin, ABD'deki siyaset ve yargı sistemini eleştirerek, "Tüm dünya (ABD'de) olanlara gülüyor. Bu, sadece bir felaket, demokrasi değil" diye konuştu. 

Öte yandan, Rusya'da muhalefete yönelik baskıyı takip eden OVD-Info isimli hak örgütü, 17 Mart Pazar günü ülke çapında en az 74 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. 

KİM JONG-UN'DAN PUTİN'E TEBRİK MESAJI

Öte yandan, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, kesin seçim sonuçları açıklanmadan, bugün Devlet Başkanı Putin'e yeniden seçilmesi dolayısıyla bir tebrik mesajı gönderdi. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)