Putin'den politika faizi için Türkiye örneği: 'Eşiği aştılar...'

Rusya Devlet Başkanı, Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 16'da sabit tutmasının ardından yaptığı konuşmada, farklı bir yol seçilmesi halinde enflasyonun çift hanelere çıkabileceğini söyledi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus Sanayiciler ve Girişimciler Birliği'nin kongresinde ülke ekonomisi ve Merkez Bankası'nın faiz politikası hakkında açıklamalarda bulundu. Rusya Merkez Bankası'nın politika faizini üçüncü kez yüzde 16'da sabit tutmasına atıfta bulunan Putin, Merkez Bankası'nın enflasyon tehdidi sebebiyle politika faizini sabit tuttuğunu anlattı, örnek olarak Türkiye'yi gösterdi.

Devlet haber ajansı TASS'ın haberine göre, Putin, "Merkez Bankası, riskler halen mevcut olsa da enflasyonun düşüşü yönündeki bu trendleri görüyor. Bu yüzden de (faizi sabit) tutuyorlar. Muhtemelen farklı bir yol seçilse, durum, enflasyonun çift haneli olduğu bazı komşu ülkelerdeki gibi olabilir" ifadelerini kullandı. Bu ülkelerde politika faizi katlanarak artırılsa da enflasyonun bu şekilde devam ettiğine işaret eden Rusya Devlet Başkanı Putin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak onlar belirli bir eşiği aştılar ve bununla başa çıkamıyorlar. Kimi kast ettiğimi biliyorsunuz sanırım. Örneğin, dostlarımız, Türkiye..."

RUSYA'DA MART AYI TÜKETİCİ ENFLASYONU YÜZDE 7,7'YDİ

Rusya'da tüketici enflasyonu Mart 2024'te yüzde 7,7 olarak ölçülmüştü. Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre, aynı dönemde Türkiye'deki tüketici enflasyon oranı yüzde 68,5'ti. ENAG ise bu veriyi yüzde 124,63 olarak açıklamıştı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, dün politika faizini yüzde 50'de sabit tutmuştu.

Katıldığı kongrede ülkesindeki para ve faiz politikasının geleceği hakkında da konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, politika faizinin zaman içinde düşürüleceği sinyali verdi. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)