Puma İsrail anlaşmasını kendi kendine mi askıya aldı?

Puma'nın İsrail Futbol Federasyonu ile sponsorluk anlaşmasını yenilememe kararının arkasında Filistinli boykot örgütü mü var?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2018'den bu yana İsrail Futbol Milli Takımının formalarını üreten Puma, 2024 itibarıyla İsrail Futbol Federasyonu ile sona erecek sponsorluk anlaşmasını yenilemeyeceğini açıkladı. Firma bu kararın son yaşanan olaylarla bir ilgisi olmadığını belirtti. İsrail Milli Takımının forması 2018'den bu yana Puma tarafından üretiliyordu.

Puma kararın Filistin'e yönelik saldırılarla ilgili olmadığını açıkladı ancak, konuyu köşesine taşıyan Birgün yazarı Ozan Gündoğdu, Puma'nın kararında Filistinlilerin kurduğu boykot örgütü BDS'nin etkili olduğunu yazdı.

"2005 yılında Filistin diasporasını oluşturan 170 sivil toplum örgütü, sendika, dernek, vakıf bir araya gelerek BDS Hareketi’ni kurdu. BDS’in açılımı Boykott, Divestment ve Sanctions… Türkçe ifadesiyle, boykot, tasfiye ve yaptırımlar…" diyerek BDS'yi anlatan Gündoğdu, BDS'nin Puma'nın kararındaki etkisini ise şöyle anlattı: 

"Ve boykot listesinin en başındaki şirket; Puma… Tüm dünya gibi İsrail’de de futbol kamuoyu oluşturmak için son derece önemli bir sektör. İsrail de futbolu, işgali meşrulaştırmak için kullanıyor. Yasadışı yerleşimcilerin kurduğu futbol kulüpleri İsrail Ligi’ne taşınıyor ve böylece işgal altındaki topraklar futbol aracılığıyla meşrulaştırılmış oluyor. İşte İsrail Ligi’nin ve İsrail Milli Takımı’nın sponsoru Puma’ydı. “Puma”ydı diyorum çünkü BDS Hareketi’nin boykotu başarıya ulaştı ve şirket, 12 Aralık’ta İsrail ile anlaşmalarını askıya aldıklarını duyurdu. Bakalım İsrail Milli Takımı, gelecek yıl formalarını hangi markadan alacak? Puma’nın başına gelenler ortadayken, bu ihaleye ortak olmak isteyen şirketler bir daha düşünmek zorunda."

(YAZININ TAMAMI)