Prof. Dr. Metin Günday: Süleyman Soylu masumiyet karinesini ihlal etti

İdare Hukukçusu Metin Günday, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun İBB’ye yönelik açıklamalarını değerlendirdi, masumiyet karinesinin ve soruşturmanın gizliliği ilkelerinin ihlal edildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gün içerisinde yaptığı açıklamasının ardından basın toplantısı düzenledi. Bakan Soylu’nun açıklaması sırasında ekranlarda İBB’de daha önce çalışan kişilerin fotoğrafları ve kişisel bilgileri teşhir edildi.

İdare Hukukçusu Prof. Dr. Metin Günday’a göre İBB ile ilgili İçişleri Bakanlığı’nın şikâyeti üzerine savcı soruşturma açtıysa bu açıklamalar soruşturmanın gizliliğine aykırılık teşkil ediyor. İçişleri Bakanı Soylu’nun İBB çalışanlarının terör örgütüyle iltisaklı olduğu suçlamasında bulunduğunu hatırlatan Günday, “Masumiyet karinesini ihlal etti. Daha soruşturma açılmadı, başvuru yapıldı. Soruşturma açılacak mı açılmayacak mı belli değil. Bu kişilerin kaçı, hangileri hakkında açılacak? Belki açılmayacak? Ağır bir suçla suçluyorsunuz. Dolayısıyla bu açıdan da masumiyet karinesi ihlal ediliyor” ifadelerini kaydetti.

‘SEN TESPİT EDİYORSUN BUNU, İMAMOĞLU TESİT ETMİYOR Kİ’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu “görevini ihmal etmekle” suçladığını belirten Metin Günday, “Bu konuda İçişleri Bakanının da yetkisi var. Demek ki o da yetkisini kullanmıyor. Bu insanların terör örgütleriyle irtibatı kendilerine göre tespit edilmişse İçişleri Bakanının yetkisi vardı ve bu görevlerden ihraç edebilirdi. Böyle bir şey gerçekse kendisi de o yetkiyi kullanıp o yetkiye istinaden bu insanları kamu görevinden ihraç edebilirdi. Onu da yapmamış. İmamoğlu’na ‘Sen görevini ihmal ettin’ deyip görev suçu suçlaması yapıyorsun ama öncelikle sen yetkilisin. Sen tespit ediyorsun bunu, İmamoğlu tesit etmiyor ki” diye konuştu.

‘SOYLU’NUN İSTİNAF SÜRECİNİN TAMAMLANMASINI BEKLEME İSTEĞİ YOK’

Bakan Soylu’nun “siyasal mühendislik” yapmaya çalıştığını belirten Metin Günday, Ekrem İmamoğlu’na hakaret suçlamasıyla verilen mahkûmiyet ve siyasi yasak kararını hatırlattı. Ekrem İmamoğlu’na verilen cezanın istinaf sürecine değinen Prof. Dr. Günday, mahkûmiyet kararı kesinleştikten sonra Soylu’nun Danıştay’a başvurup belediye başkanlığının sona erdirilmesini talep edebileceğini söyledi. Bütün bu sürecin belli bir zaman aldığını ifade eden Günday sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anlaşıldığı kadarıyla sayın Süleyman Soylu’nun istinaf sürecinin tamamlanmasını bekleme isteği yok. Bir an evvel İmamoğlu’nu oradan uzaklaştırmak istiyor. Amaç bu gözüküyor. Hakaret nedeniyle verilen cezanın istinaf süreci uzun süreceği için, İmamoğlu’nun belediye başkanlığı görevinin sona erebilmesi için elinde başka bir imkan var. Anayasa 127’ye göre hakkında görev suçu nedeniyle soruşturma açıldığı takdirde o belediye başkanını geçici bir tedbir olarak ve kesin hükme kadar görevden uzaklaştırma yetkisi var. Bunun için sadece ve sadece savcının ‘soruşturmayı açtım’ demesi yeterli oluyor. Bu çok kestirme bir yol. Bunu yaptığı anda İstanbul Valisi 10 gün içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni toplantıya çağıracak. İmamoğlu’nun görevden uzaklaştırılması halinde belediye meclisi kendi üyeleri içinden bir başkanvekili seçecek. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin oluşumuna baktığınızda çoğunluk, Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi’nden seçilmiş isimlerden oluşuyor. İktidar belediyeyi tamamen ele geçirmiş olacak. Seçimler var ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin devasa kaynakları var. Bu kaynaklar seçimde kullanılabilecek. İşin özeti bu.”