PPK: Mevcut para politikası ile yüzde 5 enflasyon hedefi gerçekleşemez

Para Politikası Kurulu'nun toplantı özetine göre, faiz artırılsın şeklinde görüş belirten üyeler, faizin sabit tutulmasının piyasa mekanizmasının işlevselliğini olumsuz etkilediğini belirttiler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu üyelerinin eski ekonomi yönetimine sert eleştiriler yönelttikleri belirtildi. Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, Kurul toplantısının özet metninde geçen ifadelerin çok sert eleştiriler içerdiğini ama haklılık payının yüksek olduğunu yazdı. Aktaş, "Hangisi doğru" başlıklı yazısında Para Politikaları Kurul toplantısında konuşulanların özetini şöyle aktardı:

"■ Kurul, mevcut para politikası çerçevesinin enflasyon görünümü ve yukarı yönlü riskler göz önüne alındığında yüzde 5 enflasyon hedefini gerçekleştirmekten çok uzak olduğu değerlendirmesinde bulunmuştur. Fiyat istikrarındaki bozulmanın makroekonomik istikrarı ve özellikle finansal istikrarı tehdit ettiğine dikkat çekilmiştir. Bu doğrultuda Kurul, adımları gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilen bir parasal sıkılaştırma sürecinin uygulanmasına karar vermiştir. Parasal sıkılaştırma sürecinin enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar devam etmesi öngörülmüştür. (İlk cümledeki sert ve keskin ifadeye bakın! Açık açık mevcut para politikası yanlış, deniliyor.)

■ Kurul, yüzde 8.5’ten yüzde 15’e çıkarılan politika faizine ilişkin kararı parasal sıkılaştırma sürecinin ilk adımı olarak öngörmektedir. (Faiz artışının devamı var da, merak edilen acaba bir limit konuldu mu?)

■ Kurul, parasal sıkılaştırma sürecinin makroekonomik ve finansal koşullar üzerindeki etkilerine dair analizleri incelemiştir. Faiz artırım senaryolarının enflasyon, kredi büyümesi, kredi ve piyasa faizleri, ekonomik aktivite, beklentiler gibi anahtar makroekonomik değişkenler üzerindeki etkileri ile bankacılık stres testleri değerlendirilmiştir. Enflasyon görünümü bu doğrultuda yeni adımların atılmasını gerekli kılmaktadır.
(Yine biraz boş oturmuşsunuz, bir şeyler yaparken de yanlış yapmışsınız eleştirisi...)

■ Enflasyon ve enflasyon eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Merkez Bankası, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. (Klasik bir söylem.)

■ Kurul, hedeften oldukça uzaklaşan enflasyonun para politikasının etkin kullanımını gerektirdiği tespitinde bulunmuştur. Parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliği artacaktır. (Yüzde 5 nere, yüzde 35- 40’lar nere!)

■ Buna ek olarak Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçevenin makro finansal istikrarı destekleme konusunda zayıf kaldığı ve piyasa mekanizmalarının işlevselliğini olumsuz etkilediği tespitlerini yapmıştır. Bu doğrultuda söz konusu çerçevede sadeleşme politikası benimsenmiştir. Mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeve, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirilecektir. Yumuşak bir geçiş süreci için sadeleşme politikasının kademeli olmasına karar verilmiştir.

(İlk cümle ne öyle! Önlem diye uygulamaya konulan kararların zayıf kalması ve piyasa mekanizmasının işlevselliğini olumsuz etkilemesi! Çok sert bir eleştiri... Ama yanlış denilebilir mi?)" (HABER MERKEZİ)