Portekiz'de 4 şüpheli 'kölelik' iddiasıyla gözaltında: 17 yıl zorla çalıştırmışlar

Portekiz'de bir kişiyi 17 sene boyunca 'köle' olarak tuttuğundan ve hiçbir ödeme yapmadan zorla çalıştırdığından şüphelenilen dört kişi gözaltına alındı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Portekiz'de dört şüpheli, bir erkeği 17 yıl boyunca 'kölelik gibi' koşullarda tuttuğu şüphesiyle polis tarafından gözaltına alındı. Ülkenin kuzeyindeki Braganca bölgesinde yaşanan olaya ilişkin açıklama yapan polis yetkilileri, 54 yaşındaki erkeğin, yıllar boyunca fiziksel ve psikolojik istismara maruz kaldığını, emek sömürüsü mağduru olduğunu, tarım işlerinde çalışması için üçüncü kişilere 'kiralandığını' bildirdi.

'EMEĞİNİN KARŞILIĞINDA HİÇ ÖDEME ALMADI, HİÇ DOKTORA GÖTÜRÜLMEDİ'

Reuters haber ajansının aktardığına göre, öğrenme güçlüğü olan ve hiçbir aile desteği bulunmayan kişi, tüm bu süre içinde emeğinin karşılığında hiçbir ödeme almamış ve her bir hareketi, şu anda gözaltında olan şüpheliler tarafından kontrol edilmişti. 'Köle' olarak çalıştırılan kişinin belgeleri de polise göre bu dört şüphelinin elindeydi.

Polisin açıklamasında, bu kişinin gittikçe daha da kötüleşen şartlar altında yaşamak durumunda bırakıldığı, asgari yaşam, sağlık, hijyen ve beslenme koşullarına sahip olmadığı ifade edildi. Polis yetkilileri, ayrıca, "Sanıklar, ciddi bir kaza geçirdiği zaman da dahil, onun tıbbi bakım almasına hiçbir zaman izin vermemiş" bilgisini paylaştı.

'KÖLELİK, İNSAN KAÇAKÇILIĞI, SAHTECİLİK...'

Polisin açıklamasına göre, hareket etme kabiliyetini etkileyen kalıcı yaraları bulunan kişi sonunda kaçmayı başarmıştı. Polis, bu kişinin şu anda özel destek aldığı bilgisini verdi. Gözaltına alınan, yaşları 37 ile 44 arasında değişen şüphelilerin 'kölelik, insan kaçakçılığı ve sahtecilik' suçlarıyla hakim karşısına çıkarılacağı açıklandı. 

Polis yetkilileri, 'köle' olarak tutulan kişinin hangi ülkenin vatandaşı olduğunu açıklamazken, Portekiz'de özellikle yoksul göçmenlerin para vermeden tarım sektöründe zorla çalıştırıldığı olaylar son dönemde basına yansıyor. Geçen yıl kasım ayında yüzlerce polis, ülkenin güneyindeki Alentejo bölgesindeki çiftliklere yaptığı baskınlarda 'insan kaçakçılığı ve emek sömürüsü' şüphesiyle 28 kişiyi gözaltına almıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler polis kölelik portekiz