Polyak Madencilik'te direniş sürüyor: Devlet bir gün de işçinin yanında olsun

Kınık'ta Polyak Madencilik'in işten çıkardığı Çapaklı ve sendikacıların direnişi devam ediyor. Bağımsız Maden İş Başkanı Çakır: Devlet jandarması, polisi, savcısı, kaymakamıyla zenginin yanında...

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'in Kınık ilçesinde Özyeğin/Fiba Grubu'na bağlı Polyak Eynez Madencilik’te çalışan Bağımsız Maden İş Sendikası üyesi Erdoğan Çapaklı, sendikal faaliyetleri nedeniyle "Kod 46" (Hırsızlık ve meslek sırrını deşifre etme) iddiasıyla işten çıkarıldı. Bunun üzerine Çapaklı maden önünde direnişe başladı. Eyleme sendika yöneticileri de katıldı.

Ardından şirketin talebi üzerine Bağımsız Maden İş Sendikası Başkanı Gökay Çakır, Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu ve sendika temsilcisi Ozan Çetin'in de aralarında olduğu 6 kişi jandarma tarafından 2 günde 7 kez darp edilerek gözaltına alındı.

'BASKI VE MOBBİNGLE İŞÇİLERİ SENDİKADAN İSTİFAYA ZORLADILAR'

İşten çıkarılma sürecini anlatan Erdoğan Çapaklı 4 yıldır bu madende çalıştığını, üç yıldır da Bağımsız Maden İş Sendikası üyesi olduğunu belirtti. 2020 yılının sonundaki toplu sözleşme sürecinde sendikanın örgütlenmesinin geliştiğini ve işverenin bu nedenle Bağımsız Maden İş üyelerini engellemeye çalıştığını söyleyen Çapaklı, bin 800 işçinin çalıştığı madende 780 sendika üyesinin şirket tarafından baskı ve mobbing ile istifaya zorlandığını ifade etti. O süreçte kendisi ve sendikalı diğer bir arkadaşının işçilerden uzaklaştırılmak amacıyla yerüstünde çalıştırılmaya başlandığını dile getiren Erdoğan Çapaklı, baskı ve mobbing uygulamalarına karşı açtıkları davaları da kazandıklarına dikkat çekti.

'2021'DE PATLAMA MEYDANA GELDİ'

Madendeki iş güvenliğine ve çalışma koşullarına da değinen Çapaklı, şunları söyledi: “2021 yılında madenin içinde gazdan zehirlenme oldu. Aşırı derecede iş kazaları meydana geldi. Küçük çaplı yangınlar da oldu. Ufak çaplı yaralanmalar da söz konusuydu. Bu durum işverenin ne kadar iş güvenliğinden uzak çalıştığının göstergesiydi. 12 Aralık 2021'de bir patlama yaşandı. 51 arkadaşımız yandı. Şirket bunun kesinlikle bir patlama olmadığını açıkladı. Yalan söylediklerini dile getirdik. Arkadaşlarımızın yanık tedavisi gördüğü de raporlara yansıdı. Sesimizi ne kadar duyurmaya çalışsak da manipüle ettiler. Kazadan sonra işçilerden de tek tek patlama olmadığına dair yazılı beyan aldılar. Tahlisiye ekibi patlamaya ait delilleri yok etti ve bilirkişi o şekilde inceleme yapıp rapor etti.”

'HABERİM OLMADAN BEŞ TANE TUTANAK TUTMUŞLAR'

Aradan geçen iki buçuk yılın sonunda Bağımsız Maden İş'in yeniden örgütlendiğini belirten Erdoğan Çapaklı, 2023 yılında yapılacak toplu sözleşme süreci yaklaşırken kendisinin işten çıkarıldığına dikkat çekti ve şöyle devam etti: “Diğer sendikalı arkadaşımız yerelden olduğu için onu işten çıkaramadılar. Karabük'ten geldiğim için beni en zayıf halka olarak gördüler ve işçilere gözdağı vermek için işten attılar. Kod 46'dan çıkış verdiler. Benim haberim olmadan beş tane tutanak tutmuşlar. Herhangi bir savunma da istemediler. Sonraki yaptığımız görüşmelerde kesinlikle beni işe geri almayacaklarını söylediler. Beni işe aldıklarında Bağımsız Maden İş Sendikası'nın örgütleneceğini biliyorlardı. Bunun önüne geçmek istediler. Şirket ile diyaloglarımız devam etti ancak hiçbir sonuç alamadık. Gelinen aşamada da artık şirket önünde direnmeye başladık...” 

Son olarak tüm madencilere çağrıda bulunan Çapaklı, “Bir işçinin bizim için ne kadar değerli, sınıf bilincinin bizim için ne kadar önemli olduğunu anlamalarını istiyoruz. Bağımsız Maden İş Sendikası'nın işçiler adına bir umut olduğunu belirtiyoruz. Birlik içinde neler yapabileceğimizi göstermek istiyoruz. Tüm işçileri onurlu ve şerefli sendikamızda mücadeleye davet ediyoruz” dedi.

Erdoğan Çapaklı, önceki gün jandarma karakolunda gözaltından bu kareyi paylaştı. 

'CUMA GÜNÜNDEN SONRA BÜTÜN YÖNETİCİLERİMİZ İLE BURADA OLACAĞIZ'

Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Gökay Çakır ise cuma gününden itibaren diğer sendika yöneticileri ile birlikte direnişi büyüteceklerinin altını çizerek, “Direnişimiz devam ediyor. 7 kez gözaltına alındık. Son olarak gözaltı esnasında kullanılan güç nedeniyle Erdoğan arkadaşımız bayıldı. Bu işçi kardeşimiz haklıdır. Sendika olarak yanındayız. İşe geri alınana kadar da burada mücadeleyi sürdüreceğiz. Gözaltılar haklı mücadelemizi durduramayacaktır. Cuma gününden sonra bütün yöneticilerimiz ile birlikte burada olacağız” dedi.

“Bir işçinin ekmeği bir müdürün iki dudağının arasında olamaz” diyen Çakır, özel sektörde bu durumun çok fazla yaşandığını belirtti. Sendika olarak bunun karşısında da mücadele ettiklerini dile getiren Bağımsız Maden İş Başkanı Çakır, şunları söyledi: “Bunun böyle gitmemesi için sendika olarak tüm ülkede mücadeleyi sürdüreceğiz. 'Ben bugün işçiyi aldım yarın attım' diyemeyecekler.

Halka çağrımız işçilerin haklı mücadelesinin yanında olmalarıdır. Devlet jandarması, polisi, savcısı, hakimi, kaymakamı ile zenginlerin yanında. Bir gün de işçinin yanında olsunlar. Siyasi partiler, milletvekilleri, belediye başkanları işçiden oy istemeyi biliyor. İşçi haksızca sokağa atıldığında kimse işçinin yanında olmuyor.”