Polonya'da 'tanımlanamayan cisim' alarmı: 'Ukrayna'dan giriş yaptı'

Polonya, ne olduğu tespit edilemeyen uçan bir cismin Ukrayna tarafından ülkeye girdiğini açıkladı. Yetkililer, cismin Rus füzesi olduğu ihtimali üzerinde duruyor.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Polonyalı yetkililer, tanımlanamayan uçan bir cismin komşu Ukrayna yönünden 29 Aralık Cuma günü ülke hava sahasına giriş yaptığını bildirdi. Polonya'nın açıklaması, Ukrayna'nın Polonya sınırındaki Lviv de dahil olmak üzere bir dizi bölgesine Rusya tarafından saldırı düzenlediği iddiasının ardından geldi. Ukrayna makamları, saldırılarda en az 18 sivilin hayatını kaybettiğini, onlarca sivilin yaralandığını açıklamıştı.

Reuters'ın haberine göre, Polonya Harekat Komutanlığı, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden bir açıklama yaparak "Sabah saatlerinde tanımlanamayan uçan bir cisim hava sahasına girdi... Sınırı geçtiği andan sinyali kaybolana kadar (cisim) ülkenin hava savunma sisteminin radarları tarafından gözlemlendi" dedi.

GENERAL KLİSZ: RUS FÜZESİ POLONYA HAVA SAHASINA GİRMİŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR

Polonya Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı Harekat Komutanlığı, olay sonrası, uygun prosedürler uyarınca mevcut kaynaklarını ve güçlerini harekete geçirdiği bilgisini paylaştı.  Özel televizyon kanalı Republika da konuya ilişkin haberinde, Polonya'nın güneyindeki Hrubieszow kasabasında ne olduğu henüz tespit edilemeyen cisim için arama çalışması başlatıldığını aktardı. Reuters, bu bilgiyi henüz teyit edemediğini bildirdi. 

Rusya Harekat Komutanı General Maciej Klisz de konuya ilişkin açıklamasında, bir Rus füzesinin Polonya hava sahasına girmiş gibi göründüğünü söyledi. Klisz, füzenin büyük olasılıkla Polonya topraklarında 3 dakikadan daha az kaldıktan sonra Ukrayna topraklarına dönmüş olabileceğini belirtti. Klisz, "Şu anda tavsiyede bulunduğum senaryo, füzenin Polonya topraklarından ayrıldığı yönünde" ifadelerini kullandı.

'BÖLGEMİZE DÜŞTÜĞÜ KONUSUNDA HENÜZ BİR TEYİT YOK'

Lublin bölgesinin valisi Krzysztof Komorski, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Hrubieszow yakınlarında bir nesnenin radara yakalandığı bilgisini aldık. (Nesnenin) bölgemize düştüğü konusunda herhangi bir teyit almadık" ifadelerini kullandı. Polonyalı yetkililerin açıklamasına göre, aralarında polis ve gönüllü ordu birimlerinin de olduğu acil durum servisleri bölgede arama çalışmaları yürütüyor. Fakat söz konusu nesnenin Polonya topraklarına düşüp düşmediği henüz netlik kazanmış değil. Yeni Başbakan Donald Tusk'ın da konuyla ilgili ordu ve güvenlik servisi yetkilileri ile bir araya gelmesi bekleniyor. 

Kasım 2022'de Polonya'nın güneyindeki Przewodow köyüne Ukrayna tarafından atılan bir füze isabet etmiş, olayda iki kişi hayatını kaybetmişti. (DIŞ HABERLER)