CHP'li Emir: İstanbul'da yasakların ertelenmesinin cevabı burada

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, İstanbul Valiliği'nin açıkladığı korona virüsü yasaklarının 4 saat sonra değiştirilmesinin nedeninin AK Parti'nin bugün düzenleyeceği program olduğunu iddia etti. Emir ayrıca Mersin, Isparta, Hatay ve Adana’da, hastanelerin ürün tedarik edemez hale geldiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Milletvekili Murat Emir, İstanbul için alınan yeni korona virüsü tedbirlerinin ertelenmesinin nedeninin AK Parti tarafından bugün düzenlenen etkinlikler olduğunu öne sürdü. Emir sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbulda pandemi için alınan kararların Pazartesi’ye ertelenmesinin cevabı burada" notuyla AK Parti tarafından İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde bugün düzenlenecek olan "100 Bin Yeni Üye" programına ilişkin Cumhurbaşkanlığı internet sitesindeki programın görselini paylaştı.

YASAK PAZARTESİ SABAHINA ERTELENMİŞTİ

İstanbul Valiliği İl Hıfzıssıhha Meclisi dün gece, "açık alanlarda yapılacak konser, gösteri, festival gibi etkinliklerin 12 Eylül gece yarısından itibaren yasaklanması" kararını almış ancak kararın uygulanmaya başlanacağı tarih 4 saat sonra değiştirilerek, "14 Eylül 2020 pazartesi günü saat 08.00'den itibaren geçerli olacağı" duyurulmuştu.

Kararla hafta sonunda, deniz araçlarında ve açık havada düğün, nikah, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan ile açık hava konserleri, festivaller gibi etkinlikler iki gün daha serbest bırakılmış oldu.

VALİLİĞİN SON OLARAK ALDIĞI TEDBİRLER NEYDİ?

İstanbul İl Hıfzıssıhha Meclisi tarafından dün yapılan toplantı sonrasında alınan 89 sayılı karar ile 12.09. 2020 tarihinden itibaren geçerli olarak tedbirler şöyle açıklanmıştı:

1- Kültür ve Turizm Bakanlığı veya İstanbul Valiliği Günübirlik Deniz Turizmi Kurulunca belgelendirilen gezi, spor, eğlence amaçlı olarak faaliyet gösteren deniz turizm araçlarında, gezi, tur ve restoran teknelerinde, ticari yatlarda, Şehir Hatları işletmesi, Turyol, Dentur, Avrasya, Mavi Marmara vb. işleticiler tarafından gezi, spor, eğlence amaçlı olarak; deniz turizmi hizmetinde faaliyet gösteren deniz turizm araçlarında; düğün, nikâh, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. etkinliklere hiçbir surette müsaade edilmeyecektir.

2- Açık alanlarda yapılacak; konser, gösteri, festival vb. etkinliklere itibaren hiçbir surette müsaade edilmeyecektir.

Herhangi bir mağduriyete neden olunmaması için alınan kararlara uyulması önem taşımaktadır.  Yapılacak denetimlerde alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca idari işlem tesis edilecek, konusu suç teşkil eden davranışlarla ilgili olarak adli işlem başlatılacaktır.

'BAŞHEKİM MALZEME VERİN DİYE YALVARIYOR

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir yaptığı bir diğer açıklamada da 30 aylık vadeyi bulan borçların ödenmemesi nedeniyle ekonomik krize giren tıbbi cihaz sektörünün bazı illerde ürün tedarikini durdurmak zorunda kaldığını belirtti. Aralarında Mersin Şehir Hastanesi olmak üzere Isparta, Hatay ve Adana’da, hastanelerin ürün tedarik edemez hale geldiğini belirten Emir, şunları söyledi: "Kamu hastanelerinden 14 ay, üniversite hastanelerinden de 30 ay vadeyi aşan alacağı bulunan tıbbi cihaz sektörü, ekonomik kriz içine itiliyor ve yeni ürün üretemez hale getiriliyor. Alacaklarını tahsil edemedikleri için birçok üretici ve firma batma noktasına geldi ve artık yeni ürün tedarik edemez duruma düştü. İktidarı haftalardır 'hastaneler bir enjektör, bir gazlı bez dahi alamayacak duruma düşecek' diye uyarıyorum. Ama iktidar, tüm kaynakları 5 müteahhite akıtmakla meşgul. Sağlık sistemi, hastaneler, vatandaşlar, üreticiler umurunda değil.”

Tıbbi malzeme tedarikinde sıkıntı yaşayan Mersin Şehir Hastanesi'nin firmalara yazdığı yazıyı da kamuoyu ile paylaşan Emir, “Başhekim, firmalara 'iş ahlakı' ve 'etik' diyerek adeta 'malzeme verin' diye yalvarıyor. Devleti bu kadar aciz duruma düşürdüler. Sağlık Bakanını, Hazine ve Maliye Bakanını işler daha da kötüye gitmeden, ameliyatların yapılamayacağı bir duruma gelmeden önlem almaya çağırıyorum."

FİRMALARA GÖNDERİLEN YAZIYI PAYLAŞTI

Emir'in paylaştığı Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Vekili Bahar Aydınlı imzasıyla firmalara gönderilen yazıda şu ifadeler kullanıldı:

"Hastanemiz tarafından doğrudan temin usulüyle yapılan hasta bazlı malzeme alımlarında kurumumuzun sağlık hizmeti sunan bir kurum olması ve bu hizmetin de devamlılık arz ettiği hatırlatılarak hasta mağduriyeti yaşanmaması için hayati öneme haiz olan tıbbi sarf malzemelerin ivedilikle temini konusunda iş ahlakı ve etiği gereği hassasiyet ve özen göstermeniz hususunda gereğini rica ederim." (HABER MERKEZİ)