HDP yürüyüşü İstanbul'da: Toplumsal muhalefeti birleştirmek için yürüyoruz

HDP, "Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü"nü İstanbul'da sürüdürüyor. Kadıköy ilçe binası önündeki açıklamada konuşan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, "HDP bu yürüyüşü toplumsal muhalefeti birleştirmek, büyütmek için yapıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP'nin Edirne'den başlattığı "Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü" bugün İstanbul'da devam etti. Yürüyüşe Edirne'den başlayan milletvekillerinin Kadıköy ilçesindeki buluşması öncesinde polisler alanda kimlik kontrolü yaptı.

Boğa heykeli önünde saat 19.00'da yapılması planlanan buluşma HDP Kadıköy İlçe Binası önünde gerçekleşti. İlçe binası önünde bir araya gelen kitle sık sık, "HDP halktır halk burada", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Direne direne kazanacağız", "Faşizme karşı omuz omuza", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları attı.

UĞURLU: MİLYONLARIN SESİYİZ

HDP ilçe binası önünde Kürtçe ve Türkçe açıklama yapıldı.

Yürüyüşün amacını anlatan HDK Eş Genel Sözcüsü İdil Uğurlu, "HDP bu yürüyüşü niye yapıyor? Gençler, kadınlar sokakta. Bu yürüyüş Selahattin Demirtaş, Osman Kavala, Figen Yüksekdağ'ın yürüyüşüdür. Bu yürüyüş Enis Berberoğlu'nun yürüyüşüdür. Bu yürüyüş Leyla Güvenlerin yürüyüşüdür. Bu yürüyüş kadın iradesinin özgürlüğüdür. Bu yürüyüş ötekilerin yürüyüşüdür. Milyonlarca kadını, genci susturamazsınız. Biz milyonlarız, milyonların sesiyiz" dedi.

CİHANGİR İSLAM: SÖZ VERİYORUZ SOKAKLARDA OLACAĞIZ

CHP gerçekleştirdiği "Adalet Yürüyüşü"ne katıldığını hatırlatan İstanbul bağımsız milletvekili Cihangir İslam "Bundan 3 yıl önce Adalet Yürüyüşü'ndeydim. Bugün sadece Enis Berberoğlu için değil, Sayın Leyla Güven ve Musa Farisoğulları için buradayız. Siz darbe yaptıkça size söz veriyoruz biz sokaklarda olacağız, yürüyüşlerde olacağız. HDP, Türkiye partisi oldukça HDP'nin büyüdüğünü ve daha fazla sorumluluklar alacağını görüyoruz" diye konuştu.

Yeşiller Sol Partisi Eş Genel Başkanı Sinan Tutan da "Bu yürüyüş Leyla Güvenlerin, Berkin Elvanların yürüyüşüdür. HDP susmayacak, susturulamayacak" dedi.

HDP'nin Kadıköy'deki açıklamasında İstanbul Milletvekili Cihangir İslam da konuşma yaptı.

OLUÇ: HDP MUHALEFETİ BÜYÜTMEK İÇİN BU YÜRÜYÜŞÜ YAPIYOR

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise üçüncü gününde olan yürüyüşü özgürlük, eşitlik, barış için yaptıklarını söyledi.

"HDP bu yürüyüşü toplumsal muhalefeti birleştirmek, büyütmek için yapıyor" diyen Oluç, "HDP toplumsal ve siyasal muhalefetin sesi olarak bu yürüyüşü yapıyor" ifadelerini kullandı.

Yürüyüş gerekçesiyle valiliklerin yasaklama kararlarının Anayasa'ya aykırı olduğunu belirten Oluç, şöyle devam etti:

"Yürüyüş yapmak, politika yapmak anayasal hakkımızdır. 16 ilin valisi yürüyüşümüzü engellemek için yasalar çıkarttı. Valiler anayasal suç işlemekte. Mutlaka hukuk yollarıyla hesap soracağız. İktidara sesleniyoruz: Darbeci anlayışınız karşısında ne HDP ne Türkiye halkı boyun eğmeyecek. Barış yürüyüşümüzü en güçlü biçimde devam ettireceğiz. Bu sadece sokaklarda, mahallelerdeki yürüyüş değildir. Bize asla geri adım attıramazsınız."