DEVA: AK Parti baroları bölüp parçalamak istiyor

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, AK Parti’nin Ankara Barosu ile Diyanet arasında yaşanan tartışmaları kullanarak muhalif olduğunu düşündüğü baroları bölüp parçalamaya çalıştığına dikkat çekerek, “İktidar baroların mevcut etkisini yok etmeyi planlıyor. Gücü azaltılmış ve bölünmüş barolar, savunma hakkının da sona ermesi demektir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile Ankara Barosu arasında yaşanan hutbe tartışması sonrası, baroların seçim usullerini değiştirmeyi hedefleyen yasa değişikliğini yıllar sonra yeniden gündeme taşıdı. Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin’e göre, barolardaki asıl düzenlemenin gerekçesi, İstanbul ve Ankara Baroları başta olmak üzere 11 baronun, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’na karşı başlattıkları olağanüstü genel kurul talebi.

'GÜCÜ AZALTILMIŞ VE BÖLÜNMÜŞ BAROLAR, SAVUNMA HAKKININ SONA ERMESİ DEMEKTİR'

Baroların görüşleri alınmadan hazırlanmakta olan yasa değişikliğinin son derece yanlış bir tutum olduğunun altını çizen Şahin, “Barolar; Kamu Kurumu niteliğinde meslek kuruluşudur. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları Anayasa’nın 135. maddesinin koruması altında olup özlerine dokunacak bir değişiklik Anayasa değişimi gerçekleşmeden mümkün değildir. Baroların ve Türkiye Barolar Birliği’nin temel yapısına zarar verecek olan dernek tipi örgütlenme, sendika tipi örgütlenme veya dernek statüsünde oda tipi örgütlenme modeli asla kabul edilemez. Baroların Anayasa ile teminat altına alınan temel özünün zedelenmesi sonucunu doğuracak, kuruluş bakımından serbestlik, üyelik ve finansman bakımından gönüllülük, teşkilatlanma ve hukuki statü bakımından özel hukuk tüzel kişiliği, kamu kurumu niteliğine zarar verecek ölçüde devletle ilişkiler bakımından bağımsızlık/özerklik esasları da kabul edilemez. Gücü azaltılmış ve bölünmüş barolar, savunma hakkının da sona ermesi demektir” ifadelerine yer verdi.

'AK PARTİ, BAROLARI BÖLÜP PARÇALAMAK İSTİYOR'

AK Parti’nin Ankara Barosu ile Diyanet arasında yaşanan tartışmaları kullanarak muhalif olduğunu düşündüğü baroları bölüp parçalamaya dönük adımlar attığına dikkat çeken Şahin, “Görüldüğü kadarıyla mevcut iktidar, Diyanet meselesini kullanarak kendisine muhalif olduğunu düşündüğü baroları bölüp parçalayarak mevcut etkisini yok etmeyi planlıyor. İktidarın barolara hiç sormadan, danışmadan taslak çalışmasına girmesi de ifade ettiğimiz düşüncelerimizde haklılığımızı ortaya koyuyor. Avukatlık Kanunu’nda ciddi eksilikler elbette ki mevcut. Bunun muhalif siyasi partilere, barolara ve avukatlara danışılarak ortak akıl ile yapılması gerekir” dedi. (DUVAR)