Meclis'teki basın toplantısına fezlekeye Şentop yorumu: Bir problem teşkil etmiyor

İYİ Parti’li Ümit Özdağ’ın Meclis’te düzenlediği basın toplantısındaki sözleri fezleke konusu oldu. Muhalefet bunu 'yasama sorumsuzluğunun ihlali' olarak nitelendirirken Meclis Başkanı Mustafa Şentop, “Ben yapılan işlemlerin bir problem teşkil etmediğini düşünüyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ’a Meclis’te yaptığı basın toplantısı sonrası 'MİT Kanunu'na muhalefet ettiği' gerekçesiyle fezleke gönderilmesi tartışma yarattı. Çok sayıda milletvekili Meclis’te düzenlenen basın toplantısının yasama sorumsuzluğu çerçevesinde olduğunu belirterek Meclis Başkanı Mustafa Şentop’u açıklama yapmaya çağırdı. Şentop, “Ben yapılan işlemlerin bir problem teşkil ettiği kanaatinde değilim” dedi.

İYİ Partili Özdağ, 25 Şubat’ta TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Libya’da ölen Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) görevlilerinin isimlerini paylaşmış, bu açıklama gazetelerde yer almıştı. Daha sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Özdağ’ın dokunulmazlığının kaldırılması fezleke hazırlayarak Meclis’e gönderdi.

MECLİS ÇALIŞMASI GENEL KURUL, KOMİSYON VE GRUP TOPLANTISI!

Libya’da ölen MİT mensuplarının kimliklerini açıkladığı için “Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununa muhalefet suçu”nu işlemekle suçlanan Özdağ için hazırlanan fezlekede, milletvekillerinin yasama sorumsuzluğu konusunda dikkat çekici ifadeler yer aldı. Fezlekeye göre, milletvekillerinin söz ve düşüncelerini oluşturan yasama sorumsuzluğu genel kurul, komisyon ve siyasi parti grup toplantılarını kapsıyor, milletvekilleri tarafından yapılan basın açıklamaları Meclis çatısı altında yapılmış olsa dahi yasama sorumsuzluğu kapsamında yer almıyor.

BASIN TOPLANTISINDAN FEZLEKE YASAMA DOKUNULMAZLIĞI İHLALİ

Bu durum milletvekillerinin tepkisini çekti, Çok sayıda milletvekili Özdağ hakkında Meclis’teki basın toplantısındaki açıklamalarından dolayı fezleke düzenlenmesini “yasama sorumsuzluğunun açık bir ihlali” olarak nitelendirdi Meclis Başkanından açıklama yapması çağrısında bulundular.

MECLİS BAŞKANI: PROBLEM TEŞKİL ETMİYOR

TBMM Başkanı Şentop CNN Türk’te yayınlanan Hakan Çelik ile Hafta Sonu programında bu konuda değerlendirmelerde bulundu. Şentop, yasama sorumsuzluğunun milletvekilinin parlamentodaki sözlerinden, kullandığı oylardan dolayı sorumsuz olması anlamına geldiğini, milletvekillerinin görevleri bittikten sonra da parlamentodaki parlamenter faaliyetlerinden dolayı sorumlu tutulamayacağını söyledi.

Özdağ ile ilgili konunun da “yasama sorumsuzluğu” bağlamında bir konu olduğunu belirten Şentop, şunları söyledi:

“Bizim ceza yargılaması hukukumuza göre, bu konuda savcılar dokunulmazlık durumu ile milletvekili ile herhangi bir işlem yapamıyorlar bu bakımdan yasama sorumsuzluğuna dahil olan bir konu da olsa konunun yasama sorumsuzluğu kapsamında olup olmadığı tartışmalarını yapamayacakları için soruşturma yürütemiyorlar. Bu konuyu doğrudan meclise fezleke olarak gönderiyorlar daha sonra dokunulmazlık kalktıktan sonra bir soruşturma işlemi yaptıkları takdirde yasama sorumsuzluğuna dahil olduğunu gördüklerinde bu konuda gerekli kararı verebilirler. Ceza muhakemesi kanunu yasama sorumsuzluğu konusunda gerek savcılık gerek mahkeme aşamasında bununla ilgili düzenlemeler yapmış. Bu bakımdan bütün milletvekillerimiz anayasada ifade edilen yasama dokunulmazlığı ve yasama sorumsuzluğu koruması altındadır bunun usülleri anayasa ve içtüzükte de belirlenmiş, ceza yargılaması bakımından da ceza muhakemesi kanununda düzenlemeler var. Tabii arkadaşlarımızın bütün siyasi görüşler bakımından farklı düşünen arkadaşlarımızın değerlendirmeleri olabilir. Bizim hukuka mevzuata bakmamız lazım. Ben yapılan işlemlerin bir problem teşkil etmediğini düşünüyorum.”