'Kanal İstanbul'da mülkiyet değişimi araştırılsın'

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Kanal İstanbul güzergâhında Nisan 2011’den bugüne yapılan mülkiyet değişikliklerin araştırılması için Meclis’e araştırma önergesi verdi. Özel, “Böylece proje nedeniyle kimlerin rant elde ettiği de açığa çıkacaktır” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Kanal İstanbul güzergahında belirli kişilerin büyük ölçekli araziler satın aldığına dair bilgilerin ortaya çıkması üzerine CHP, konunun araştırılması için TBMM Başkanlığı'na önerge verdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in verdiği önergede, güzergahtaki mülkiyet değişikliklerinin tespit edilerek elde edilen rantın açığa çıkarılması, projenin yaratacağı tahribatların belirlenmesi istendi.

Projenin ekosistem, tarım alanları, deprem riskine dikkat çeken Özel, soru önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: "Kanal İstanbul Projesi için TMMOB tarafından hazırlanan raporlarda, projenin yaratacağı sıkıntılar dile getirilmiş, bilimsel olarak riskler sıralanmıştır. Bu raporlara göre yapılaşma yasağı bulunan ve 70 tür canlıya yuva olan sulak alanlar, akarsular, dereler ile Terkos Gölü projeden etkileneceği, Karadeniz’deki tuzluluk değerinin artması nedeniyle Trakya’ya kadar tatlı suların beslediği tarım alanları ve karasal ekosistemin bozulacağı, heyelan riskinin artacağı, 20 bin futbol sahası büyüklüğünde ormanın yok olacağı, Sazlıdere Barajı’nın tümüyle yok olacağı başta olmak üzere geri dönüşü neredeyse imkansız ekolojik hasarlar bırakacağı ifade edilmektedir."

'PROJE SAHASININ YÜZDE 42'Sİ TARIM ARAZİSİ'

Kanal İstanbul güzergâhında Nisan 2011’den bugüne yapılan mülkiyet değişiklikleri ile bazı şirket ve kişilerin rant sağladığı iddialarına hatırlatan Özgür Özel şöyle devam etti: “Güzergah henüz kamuoyuna açıklanmadan çok sayıda mülkiyet değişikliği yapıldığı belirtilmektedir. Bu değişikliklerle bazı şirket ve gerçek kişilerin rant elde etmesinin amaçlandığı ifade edilmektedir. ÇED raporuna yansıyan bilgilere göre proje sahasının yüzde 52’sinin tarım arazisi olduğu ifade edildi. Alanda 458 hektarın orman, 503 hektarın mera, 743 hektarın göl, 559 hektarın kumul, 445 hektarın fundalık, 447 hektarın ise çayırlardan oluştuğu projeden etkilenecek 8 bin 300 parselden 5 bin 908’inin ise özel mülkiyet olduğu ifade ediliyor. İlgili güzergahta Katar Emirinin annesinin arazi satın aldığı kamuoyuna yansımıştır."

'ALNUSEF 53 DÖNÜM, AL MUHAİDİB 9.5 DÖNÜM'

Kanal İstanbul güzergahındaki mülkiyet değişikliklerinin araştırılması amacıyla soru önergesi verdiğini açıklayan Özel şu ifadeleri kullandı: “Kanal İstanbul güzergahında fiyatların olağanüstü şekilde arttığı, Kuveyt vatandaşı işinsanı Wael N.Y. Alnusef’in 53 dönüm, Suudi işinsanı Sulaiman Al Muhaidib’in de 9,5 dönüm arazi aldığı, özellikle Ortadoğu ülkelerinden iş insanlarının bu güzergahta yoğun arazi alımına başladığı ifade edilmektedir. Buradaki mülkiyet değişikliklerinin araştırılması gerekmektedir. Bu mülkiyet değişiklikleri araştırıldığında, İstanbul ve ülkemiz başta olmak üzere bölge için ciddi felaketlere neden olacak Kanal İstanbul Projesi’nin inşası için hangi çevrelerin ısrarcı olduğu ve bu proje nedeniyle kimlerin rant elde ettiği de açığa çıkacaktır." (DUVAR)

'Kanal İstanbul'da Arap kantonu kuruluyor''Kanal İstanbul'da Arap kantonu kuruluyor'

Kanal İstanbul ÇED raporuna itiraz kuyruğuKanal İstanbul ÇED raporuna itiraz kuyruğu

Kanal İstanbul ihalesi Çin şirketininKanal İstanbul ihalesi Çin şirketinin