Çeviköz: Dış politikada fatura kabarıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz "AKP iktidarının ABD’yle ilişkilerimizi sağduyu, karşılıklı saygı ve kurumsal bağlardan kopararak, kişiler arası ilişkilere indirgemesinin faturası giderek kabarmaktadır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, ABD Senatosu’nda kabul edilen Ulusal Savunma Yetki Yasası konusunda yazılı açıklama yaptı. Çeviköz, yasanın 86'ya 8 oyuyla kabul edildiğine dikkat çekerek, "Yasanın Senatonun nitelikli çoğunluğunun oyuyla kabul edilmesi, Türkiye-ABD ilişkilerinin artık şahısların ikili ilişkileriyle yönlendirilemeyecek bir çizgiye savrulduğunun göstergesidir" yorumunda bulundu.

Yakın gelecekte Ankara ile Washington arasında yaşanabilecek bir tren kazasının taraflara hiçbir faydası olmayacağını belirten Çeviköz, şunları ifade etti: "Ülkemizi, S-400 savunma sistemlerine sahip olduğu ve bu sistemleri almaya devam ettiği müddetçe, proje ortağı olduğu F-35 uçaklarını almaktan alıkoyan (Sec. 1255), Türkiye’ye Patriot füzeleri verilmesini S-400 füze savunma sisteminden vazgeçilmesi koşuluna bağlayan (Sec. 1267); Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik silah ambargosunu kaldıran (Sec. 1270), Rusya’ya yönelik ve Türk Akımı Projesi’ni de kapsayacak yaptırımlar içeren (Sec. 2831) söz konusu yasa, çoklu sorunlarla karşı karşıya olan Türkiye-ABD ilişkilerinin geleceğine, Doğu Akdeniz’deki mevcut gerginliğin yatışmasına ve Kıbrıs sorununun barışçıl çözümüne yardımcı olmayacaktır. Türkiye-ABD ilişkileri her iki ülkenin de aktör olduğu durumlarda, farklı çıkarlar çerçevesinde iş birliği içinde ilerlemiştir. Bu bağlamda, diplomasi kanallarının açık tutulması, müttefiklik ilişkilerinin yeniden güçlendirilmesi için büyük önem taşımaktadır."

FATURA GİDEREK KABARIYOR

Türkiye-ABD ilişkilerinin, içinde bulunduğu zor durumdan kurtularak en kısa sürede normalleşmesi için dış politikanın iç politika mülahazalarıyla araçsallaştırılmamasına öncelikli olarak ihtiyaç duyulduğunu belirten Çeviköz "AKP iktidarının ABD’yle ilişkilerimizi sağduyu, karşılıklı saygı ve kurumsal bağlardan kopararak, kişiler arası ilişkilere indirgemesinin faturası giderek kabarmaktadır. Halkımızın yanlış dış politikanın faturasını ödemesine her fırsatta karşı çıkmaya devam edeceğiz" dedi.

(DUVAR)