Murat Yetkin: Bu arada, dünyanın öbür ucunda…

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Dışişleri Bakanlığı'nın davetlisi olarak bulunduğu Japonya'da, bu ülkenin neden Türkiye'deki yatırımlara mesafeli yaklaştığını ve Trump-Erdoğan görüşmesinin yansımalarını yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yakın zamana dek Türkiye’deki büyük yatırımlara talip olan Japon şirketlerin şu sıralar 'fazla niyetli' görünmediğini belirten gazeteci-yazar Murat Yetkin, bu durumun sadece ekonomik nedenleri bağlı olmadığını, 'yönetişim sorunları'nın da dillendirildiğini ifade etti.

'Yetkinreport'ta 'Bu arada, dünyanın öbür ucunda…' başlıklı bir yazı kaleme alan Yetkin, bir toplantı için gittiği Japonya'da, Türkiye'ye bakışı ve küresel ilişkileri yazdı. Yazının bir bölümü şöyle:

Son bir kaç gündür Japonya’dayım. Japon Dışişlerinin dış politika ve güvenlik sorunları ağırlıklı bir programına davetliydim. Erdoğan-Trump görüşmesinin gölgesinde, küresel çatışmanın yeni alanı olan Pasifik bölgesinde, Türkiye’yi de etkilemesi kaçınılmaz bir dizi soruna yoğunlaşmak imkanı buldum.

...Erdoğan-Trump görüşmesi Japonya’da sadece ciddi gazetelerin ve buranın TRT’si NHK’nın dış politika haber ve yorumlarında, o da Orta Doğu enerji güvenliği çerçevesinde ilgi çekiyor. Ve tabii bir de ABD Başkanı Donald Trump’ın dış politika zikzakları çerçevesinde.

...Koşullar bu olunca, yakın zamana dek Türkiye’deki büyük yatırımlara talip olan Japon şirketleri şu sıra fazla niyetli görünmüyor. Özellikle de Sinop nükleer enerji santrali projesinden çekildikten sonra. Gerekçeleri sadece Suriye ve Körfez başta olmak üzere Orta Doğu’daki durum, Türkiye’de döviz kurundaki iniş çıkışlar, artan maliyetler ve Türk halkının azalan alım gücü değil. Aşırı nezaketle ifade ettikleri “yönetişim sorunlarının” da Türkiye’de büyük yatırımlara karşı mesafeli durmalarına yol açması söz konusu.

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları önümüzdeki dönemde tırmanabilir. Bu tırmanma dünyanın en zengin ülkelerinde ama kendini savunması ABD’ye bağımlı Japonya’yı başka, ekonomik sıkıntılar içinde ve ABD ile fırtınalı ilişkiler içindeki Türkiye’yi başka türlü etkileyecek; ama etkileyecek.