Akar: Envanterimizde kimyasal silah yok

'Barış Pınarı Harekatı'nda kimyasal silah kullanıldığı iddiaları üzerine açıklama yapan Milli Savunma Hulusi Akar "Türk Silahlı Kuvvetlerinde bir gram kimyasal silah yok. Ne bunun atma vasıtası ne mühimmatı var. Envanterimizde yok" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 50 sene önce okuduğu 'Taş Mektep' olarak adlandırılan Kayseri Lisesi'ni ziyaret eti. Okulun konferans salonunda öğrencilerle bir araya gelen Akar, konuşmasının ardından soruları da yanıtladı. Bir öğrencinin Fırat'ın doğusundaki askeri harekata ilişkin sorusu üzerine Akar, "Bu harekatla bir taraftan sınırlarımızı güven altına alacağız, diğer taraftan orada güvenli bölge oluşturacağız, teröristleri oradan kovacağız, etkisiz hale getireceğiz ve evlerinden edilmiş kişiler açılan alana dönebilecekler. Maksat bu, çok açık ve net. Başta Suriye olmak üzere bütün komşularımızın toprak bütünlüğe son derece saygılıyız" dedi.

'Güvenli Bölge'nin diğer ülkelerle oluşturulması konusunda yoğun görüşmeler yaptıklarını belirten Akar, şöyle devam etti:

"Yaptığımız görüşmelerde mutabık kaldığımız konuların uygulamasında 49 gün sabrettik ve ciddi bir sonuç alamadık. Bunu bizim muhataplarımız ve dış basın çarpıtıyor. Biz bir günde bu kararı vermedik veyahut başlangıçta biz tek başımıza girmeye karar verip de görüşmeleri herhangi bir şekilde akamete uğratmadık. Biz görüşmelere başladığımızda samimi olarak ABD ve diğer koalisyon ülkeleri ile beraber güvenli bölge oluşturma konusunda birlikte çalışmayı düşünerek, bunu bekleyerek görüşmeler yaptık. Daha sonra mutabık kaldığımız konuların uygulanmasında da 49 gün onlarla beraber bu işleri umutla yaptık. Gördük ki verilen sözlerin hiçbiri tutulmuyor, Silahlı Kuvvetlerimizin planları çerçevesinde harekata başladık. Biz bunu bütün dünya aleme ilan etmiştik, vaziyet böyle, biz bunu yaparız diye. Kaç kere bu işin şakası yok diye söyledik."

Sivillere zarar verilmesi gibi bir konunun söz konusu olmayacağını söyleyen Akar, "Yalan haberlerle kimyasaldan bahsediyorlar. Türk Silahlı Kuvvetlerinde bir gram kimyasal silah yok. Ne bunun atma vasıtası ne mühimmatı var. Envanterimizde yok" ifadelerini kullandı.

(KAYSERİ-AA)