Murat Yetkin: ABD, Türkiye’nin savaş uçaklarına el koydu. Bunun ciddi sonuçları olacaktır

Pentagon'un "Türkiye F-35 programından çıkartılacak" açıklamasını yorumlayan gazeteci-yazar Murat Yetkin, ABD'nin 1975 silah ambargosu kararı üzerine Türkiye'nin 3 yıl süreyle İncirlik Üssü'nü kapatmasını hatırlattı ve ekledi: ABD, Türkiye’nin S-400 alarak uluslararası düzeyde karizmasını çizmesini cevapsız bırakmadıysa, Türkiye’de ABD’nin sözleşme hükümlerini ihlal etmediği halde F-35’leri iptal etmesini cevapsız bırakmaz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ile ABD arasındaki S-400 krizi, Pentagon ve Beyaz Saray'dan dün gelen açıklamalarla daha da tırmandı. ABD, Türkiye'yi yaklaşık 1,5 milyar dolar ödediği ve bazı parçalarını ürettiği F-35 savaş uçağı programında çıkaracağını duyurdu. Türkiye'nin sözleşme gereği satın alacağı 100 uçağın verilmeyeceği, teslim edip eğitimler için ABD'de tuttuğu iki uçağa da el koyacağı öne sürülüyor.

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, yetkinreport.com'daki "ABD, Türkiye’nin savaş uçaklarına el koydu. Bunun ciddi sonuçları olacaktır" başlık yazısında, geçmişte İngiltere ve ABD'ye yaşanan krizleri hatırlatarak, olası gelişmeleri yorumladı. Yetkin'in yazısının bir bölümü şöyle:

Nasıl Amerikan ve tehditleri Türkiye’yi S-400 kararından geri döndürmediyse, Türkiye’nin çağrısının da ABD’yi F-35 kararından geri döndürmeyeceği söylenebilir Ancak bu karşılıklı açıklamalar, işin burada kalmayacağına işaret sayılmalı.

...Önümüzde şu muhtemel gelişmeler var:

Nasıl ABD, talep ve tehditlerine aldırmayan Türkiye’nin S-400’leri alarak karizmasını çizmesini cevapsız bırakmadıysa, Türkiye de ABD’nin sözleşme hükümlerini ihlal etmediği halde F-35’leri iptal etmesini cevapsız bırakmaz.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in ABD’nin F-35 hamlesi sonrasında ilk tepkisi o nedenle, “Türkiye’nin kararının sonuçları olacak. Bu hepimiz için kötü oldu” şeklinde geldi.

Şimdi Türkiye’nin önünde bir de Kongre’nin Rusya’ya uygulanan yaptırımları delen ülkelere uyguladığı CAATSA yaptırımları tehdidi bulunuyor.

Türkiye’yi Rusya ile daha fazla işbirliğine -ve enerji, turizm ve tarım ihracatından sonra savunmada da giderek daha bağımlı hale gelmesini istemiyorsa, ABD’nin akılcı tutumu, CAATSA yaptırımlarını zamana yayıp hafif tutmak olur. Aslında Türkiye’ye Patriot da satma şartıyla bu Trump’ın planıdır. Bu plan Türk ekonomisini de fazla vurmaz.

Ama tabloda akılcı davranış biçimi, zaten çok kötü yönetilmiş süreci daha da tırmandırmayacak siyasi aktörler ve ortam göremediğinizi söylüyorsanız, maalesef haklısınız.

MURAT YETKİN'İN YAZISININ TAMAMI

Etiketler Türkiye ABD s400 F35