Erkan Akçay: Eski sisteme dönüş özlemi taşımak siyasal gericiliktir

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden vazgeçilmesi çağrılarını eleştirdi. Akçay, "Her ne ad altında olursa olsun eski sisteme dönüş özlemi taşımak siyasal gericiliktir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. AK Parti Kütahya Milletvekili Ahmet Tan "Kütahya'nın değerleri ve ildeki gelişmeler", CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap "Murat Dağı'ndan altın madeni çıkarılması projesi", MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin 1'inci yılı" konularında gündem dışı konuşmalar yaptı.

"Eski sistemle daha fazla mesafe alınamayacağının 15 Temmuz darbe girişimiyle iyice belli olduğunu" söyleyen MHP'li Akçay, 16 Nisan halk oylamasında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne "evet" dediğini, 24 Haziran 2018 genel seçimleriyle de sistemim uygulanmaya başlandığını hatırlattı.

'İKTİDARSIZ İKTİDAR İSTİYORLAR'

Yapılması gerekenin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin bütün kurum ve kurallarıyla yerleşip işletilmesine çalışmak olduğunu savunan Akçay, şöyle konuştu:

"Her ne ad altında olursa olsun eski sisteme dönüş özlemi taşımak siyasal gericiliktir. 'Tarafsız cumhurbaşkanı, partisiz cumhurbaşkanı' gibi söylemler yeni sistem bakımından gerçekçi olmayıp, cumhurbaşkanlığı makamını bir vesayet makamı olarak görmekten başka anlamı olmayan düşüncelerdir. Yeni sistem üzerinden öylesine garip eleştiriler ve özlemler dile getiriliyor ki bu eleştirileri ciddiye alırsak, bunların adeta siyasetsiz siyaset, iktidarsız iktidar istediklerini görüyoruz."

'KUVVETLER AYRILIĞI BELİRGİN HALE GELDİ'

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin 1 yıllık dönemine bakıldığında, yönetimde istikrarın, temsilde adaletin sağlandığını belirten Akçay, "Hem kuvvetler ayrılığı daha belirgin hale gelmiş hem de her kuvvet kendi içinde güçlenmiştir ancak kuvvetler ayrılığının daha belirgin hale gelmiş olması; iki erkin arasına kale duvarları örülmesi anlamına da gelmemektedir. Yürütme ile yasama ilişkilerini kurumsallaştırıp formel hale getiren düzenlemeler zaman içinde elbette yapılacaktır" dedi.

'ARTIK HÜKÜMET KRİZLERİ YAŞANMAYACAK'

"Güçlü yürütme, güçlü Meclis" hedefine ulaşıldığını söyleyen Akçay, "Cumhurbaşkanı seçiminde barajın yüzde 50 artı 1'e çıkması milli iradeyi daha güçlü şekilde tahkim etmiş, iktidarın seçiminde müstesna bir uzlaşmayı sağlamıştır. Yürütmede çift başlılık ortadan kalkmıştır. Artık hükümet krizleri yaşanmayacaktır. Bu sistem aynı zamanda demokrasilerin temel özelliği olan uzlaşma imkanlarını teşvik etmiş ve ittifaklara imkan sağlamıştır. 24 Haziran 2018 seçiminde toplam 9 parti Meclise girmiş, 5 parti grup kurmuş, 96 yıllık TBMM'de en yüksek temsiliyete ulaşılmıştır" ifadelerini kullandı.

MHP olarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin doğru bir sistem olduğuna inanmayı sürdürdüklerini dile getiren Erkan Akçay, "Cumhur İttifakı bu sistemin layıkıyla işletilmesi için elinden gelen çabayı sarf edecek, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne sonuna kadar sahip çıkacaktır" diye konuştu. (ANKARA/AA)