Paylan: Patrik Kaymakamı seçimi neden ertelendi?

Türkiye Ermenileri Patrik Kaymakamı seçiminin ertelenmesine HDP Milletvekili Garo Paylan yanıt istedi. Valilik kararıyla 4 Temmuz'a ertelenen seçim için gerekçe gösterilmemişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan’ın ölümü sonrası patriklik seçimi sürecini yönetecek Patrik Kaymakamı'nın seçilmesi İstanbul Valiliği tarafından ertelendi. Gerekçesiz verilen erteleme kararını İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu'ya soran HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan soru önergesi verdi.

Anayasa ve TBMM İçtüzüğü gereğince yazılı cevap isteyen Paylan, seçimin 4 Temmuz 2019 tarihine ertelenmesinin gerekçesini sordu. Paylan, Soylu'dan dört soruda yanıt istedi:

1- Türkiye Ermeni Patrikliği Ruhani Kurulu tarafından belirlenen, Patrik Kaymakamı seçim tarihine müdahalenizin gerekçesi nedir?

2- Hatırlanacağı üzere, 16 Şubat 2017 tarihinde Patrik Kaymakamı seçimi yapılmış, fakat bu seçim ruhaniler toplantı halindeyken İstanbul Valiliği tarafından gönderilen bir yazı ile iptal edilmişti. Ruhani bir kurum olan Ermeni Patrikliği’nin içişlerine, Bakanlığınız neden ve hangi mevzuata dayanarak müdahale etmektedir?

3- Anayasa Mahkemesi, 23 Mayıs 2019 tarihinde, Patriklik seçiminin uzun yıllardır engellenmesini “din özgürlüğü ihlali” olarak nitelemiştir. Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından gelen bu müdahale ihlalin devamı değil midir?

4- Bakanlığınız; Ermeni Patrikhanesi’nin ve Patrik seçiminin yasal dayanağı olan 1863 tarihli Ermeni Milleti Nizamnamesi’nin hangi maddelerine dayanarak Patrik seçimine müdahale etmektedir? (HABER MERKEZİ)

Etiketler Ermeni patrik garo paylon