'Türkiye İttifakı temenni, MHP ile 2023’e kadar devam'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye ittifakı” sözleri Ankara siyasetini hareketlendirdi. “AK Parti yeni ittifak arayışında mı” sorusuna yol açan çıkışa yanıt var: “Cumhurbaşkanı seçim sonrası yeni bir siyaset, yeni bir siyaset dili inşa etmeye dönük temennide bulundu. Bizim Meclis’te 2023’e kadar MHP ile ittifakı devam ettirmekte tereddüdümüz yok."

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara siyaseti, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını almasından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Dönem kızgın demiri soğutma dönemi” ve “Türkiye ittifakı” sözlerini konuşuyor.

Muhalefet partilerinin toplumsal mutabakat anlamında olumlu bulduğu ama uygulamalar nedeniyle mesafeli yaklaştığı bu çağrı iktidar ortağı MHP’de ise soru işaretlerine yol açmış durumda. Peki Erdoğan’ın bu çıkışı ne anlama geliyor, nasıl yorumlanıyor?

MHP: TÜRKİYE İTTİFAKI OLMAZ

23 Nisan etkinlikleri nedeniyle siyasetin hareket kazandığı Meclis kulislerinde bu sorunun yanıtını aradık. MHP’li bir yönetici, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin "Türkiye ittifakı” sözlerine açıklık getirilmesini istediği konuşmada geçen “Coğrafya tabanlı siyasi ittifak olmaz” sözlerine gönderme yaparak, “İttifak birbirinden ayrı iki şey arasında olur. Türkiye ittifakı coğrafi bir tanımdır. Türkiye-Almanya ittifakı, Türkiye-Rusya İttifakı olabilir ama Türkiye ittifakı olmaz” dedi. Seçim sürecinde CHP, İYİ Parti ve HDP ile PKK ve FETÖ’yü ilişkilendiren “Zillet İttifakı” nitelemesine gönderme yapan aynı yönetici, “Türkiye İttifakı ile PKK-YPG’yi kapsar şekilde bir ittifak düşünüyorlarsa biz o işin içinde yokuz” değerlendirmesinde bulundu. Görünen o ki “Türkiye İttifakı” sözü MHP’de Cumhur İttifakı’nın bitişi, “AK Parti’nin yeni ittifak arayışı” yorumlarına yol açmış durumda.

MİLLİ MESELELERDE İTTİFAK TEMENNİSİ

AK Partili yöneticiler ise MHP’nin “Türkiye İttifakı” sözlerini yanlış yorumladığı görüşünde. AK Parti’de üst düzey bir yönetici, Türkiye İttifakı’nın çok doğru bir çıkış olduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi doğası gereği 50+1’i zorunlu hale getiriyor. Ama bunun beraberinde bir kutuplaşma getirmesini istemiyoruz. A Partisi, Z Partisi gibi birbirinden çok uzak partiler olabiliriz ama milli, ulusal meselelerde, güvenlik konularında müşterek olalım istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı da 'Türkiye İttifakı' diyerek bunu söylüyor. Bir de seçim kampanyaları doğası gereği sert geçer. 'Kızgın demiri soğutmak' ifadesi de yaşanan gerilimleri soğutmaya dönük bir çağrı” dedi.

Aynı yöneticiye göre Bahçeli bu sözleri yanlış yorumlamış olabilir. “Cumhur İttifakı’nı bozduk, ayrılıyoruz” gibi bir durumun olmadığını belirten yönetici, “Sayın Cumhurbaşkanı seçim sonrası yeni bir siyaset, yeni bir siyaset dili inşa etmeye dönük bir temennide bulundu. Zaman içinde bu oturacaktır. Bizim Meclis’te 2023’e kadar MHP ile ittifakı devam ettirmekte tereddüdümüz yok” dedi.

AK PARTİLİ YÖNETİCİ: BİZ MAHALLENİN GÜZEL KIZIYIZ

Bir başka AK Parti yöneticisi ise “Türkiye İttifakı” sözleri nedeniyle ortaya atılan “Cumhur İttifakı bitiyor mu?”, “Yeni ittifak arayışları mı var” sorularını esprili bir dille karşıladı. AK Parti’nin 31 Mart yerel seçimlerindeki İzmir adayı Nihat Zeybekçi’nin “İzmir mahallenin en güzel kızı, kim istemez” sözlerini partiye uyarlayan yönetici, gülerek, “Biz mahallenin en güzel kızıyız. Herkes bizimle ittifak yapmak istiyor. Bunun sinyallerini de alıyoruz. Taliplimiz çok, ne yapalım” dedi. İttifakta partiler arasında yakınlığın önem taşıdığını söyleyen aynı yöneticiye göre AK Parti ile MHP arasındaki benzerlik yüzde 80’e yaklaşıyor, bu nedenle başka arayış söz konusu değil.

GÖZLER YSK'NIN İSTANBUL KARARINDA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye İttifakı çıkışı muhalefette ise uygulamalar nedeniyle karşılık bulmuş değil. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Çubuk’ta uğradığı saldırı bu noktada bir turnusol kağıdı işlevi görüyor. İktidar kanadından gelen farklı açıklamalara bir de saldırganların serbest bırakılması eklenince muhalefet, “'Türkiye İttifakı' denilerek yenilenmesi beklenen İstanbul seçimlerine hazırlık mı yapılıyor. Amaç yeni bir dille yeni bir seçim stratejisi hazırlığı mı?” diye soruyor. Görünen o ki “Türkiye ittifakı” sözleri ile tartışmaya açılan siyasette mutabakat arayışı asıl YSK’nın İstanbul seçimleriyle ilgili alacağı karara göre şekillenecek.